Hopp til innhold

– Mange tror de kan «ta for seg» kvinner

Mahmoud Farahmand kom til Norge fra Iran som 8-åring. Han mener mannlige asylsøkere må få opplæring i hvordan de skal oppføre seg overfor kvinner.

Mahmoud Farahmand

KVINNERS RETTIGHETER: Norsk-iraneren Mahmoud Farahmand mener vi må kommunisere tydelig hvilke rettigheter kvinner har i Norge.

Foto: NRK

– Når man kommer fra en kultur der kvinner dekker seg til og må eskorteres av en mann ute i offentligheten, og man kommer til en kultur der det er helt annerledes, kan man få inntrykk av at det bare er «å ta for seg», sier Mahmoud Farahmand.

Bloggeren og Høyre-politikeren i Telemark mener vi ikke kan stikke hodet i sanden i møte med menn som kommer til Europa fra andre kulturer.

– Vi må kommunisere klart og tydelig hvilke rettigheter kvinner har her, sier Farahmand, som har skrevet blogginnlegget «Menn som antaster kvinner».

Debatt om kulturkræsj

Historiene om kvinner som har blitt antastet av menn med innvandrerbakgrunn i Tyskland, Sverige og Finland har skapt enorm debatt om flyktninger og mulig kulturkræsj.

We Are Sthlm 2015

SEKSUELL TRAKASSERING: Flere unge jenter meldte fra til politiet om seksuell trakassering på festivalen 'We are Sthlm' i Stockholm.

Foto: Presse / We Are Sthlm 2015

Både politiet i Sverige og Tyskland holdt først tyst om overgrepene. Svensk politi sier til Dagens Nyheter at de fryktet saken kunne føre til økt oppslutning for innvandringskritiske Sverigedemokratene.

– Et spørsmål om vilje

Farahmand mener det blir helt feil å tie stille om slike overgrep.

Selv kom han til Norge med familien fra Iran i 1987. I dag jobber han i Jernbaneverket og er gift med en etnisk norsk kvinne. Det kom rekordmange 31.000 asylsøkere til Norge i fjor, og Farahmand mener de er nødt til å gi litt fra seg i møte med en ny kultur.

GERMANY-ASSAULTS/ Women shout slogans and hold up a placard that reads "Against Sexism - Against Racism" as they march through the main railway station of Cologne

DEMONSTRERER: «Mot sexisme, mot rasisme» står det på plakatene til demonstranter i Köln.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

– Det handler om vilje. Man kan ikke ta med seg alt det man en gang hadde og forvente å bli en del av et annet samfunn, sier Farahmand.

Han er blant dem som mener kurs om norske verdier kan bidra. Men flere slike kurs er avviklet på asylmottakene fordi UDI har kuttet tolkestøtten til kursene, ifølge VG.

– Kursene er viktige. Jeg mener at de som bryter loven konsekvent og forakter grunnverdiene, ikke bør få lov å bo her, sier han.

– Vil alltid være episoder

Politiet i Oslo sier de ikke har fått meldinger om liknende episoder som den i Köln på nyttårsaften, men at det alltid har vært eksempler på at det kan skje trakassering.

– Det kan være i ungdomsgjenger, på klassefester og liknende, men det er ikke snakk om store overgrep, sier politistasjonssjef på Manglerud i Oslo Janne Stømner.

Janne Stømner

IKKE LIKNENDE EPISODER I OSLO: Politistasjonssjef på Manglerud politistasjon Janne Stømner.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Hun sier politiet ikke har sett noe ekstra behov for fokus på dette i høst, selv om det kom rekordmange asylsøkere.

– Men vi jobber alltid forebyggende med ungdommer og grensesetting, og da er dette noe vi snakker om på linje med andre ting, sier Stømner til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger