Hopp til innhold

PST-sjefen advarer: – Må følge med på asylmottakene

PST-sjef Benedicte Bjørnland advarer mot flere voldshandlinger i Norge som resultat av innvandringsbølgen. – Det er skummelt om vi blir overdrevent engstelige, mener Antirasistisk Senter.

PST advarer mot økt vold, slik som man har sett i Köln

ADVARER: På nyttårsaften ble flere hundre kvinner befølt og trakassert av utenlandske menn i Köln. Seksuelle overgrep ligger utenfor PST sitt ansvarsområde, men PST-sjef Benedicte Bjørnland advarer mot økt vold i Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Roberto Pfeil / NTB Scanpix/Afp

Benedicte Bjørnland er bekymret for hvordan den økte innvandringen kan komme til å påvirke sikkerhetssituasjonen i Norge på sikt. Det kom tydelig frem da hun holdt et innlegg i Folk och Försvars rikskonferanse i Sverige på mandag.

PST-sjefen advarte mot at økt innvandring kan gi flere voldshandlinger og økt konfliktnivå.

– En sterkt økende innvandring, særlig fra muslimske land, kan også medføre andre utfordringer på sikt, sa Bjørnland fra talerstolen.

Til NRK sier Bjørnland at bekymringene er tett knyttet opp mot integreringen av dem som kommer til landet:

– Ute i de kommunene må man være spesielt oppmerksomme på hva som skjer på asylmottakene. Det er viktig med en tidlig integrering, sier Bjørnland til NRK.

Rune Berglund Steen

VIL HA ÅPEN DEBATT: Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener det er viktig å snakke om problemene med forskjellig kvinnesyn og moral i integreringsprosessen.

Foto: Ole Andre Rekkedal / NRK

Leder av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, har forståelse for advarslene, men håper de ikke gir grobunn til mer fremmedfrykt:

– Hun snakker på et veldig generelt og teoretisk plan, og det er klart at PST ønsker å være føre var. Men vi må passe på å ikke være så føre var at vi blir overdrevent engstelige, sier Steen.

Ny trusselvurdering i februar

I februar legger PST frem en ny trusselvurdering for Norge.

– Vi har hittil ikke sett noen dreining i trusselbildet som følge av økt innvandring, men at de ønsker å være tidlig ute med å advare mot utfordringer som kan dukke opp, sier Bjørnland til NRK.

I innlegget mandag sa Bjørnland at den største trusselen kommer fra ekstreme islamister, men at de også frykter sterkere polarisering i samfunnet og fremvekst av høyreekstreme miljøer i Norge.

– Parallelle samfunn, som vi kan få om det ikke er god nok integrering, kan skape grobunn for både islamsk ekstremisme og høyreekstreme grupper, sier Bjørnland.

Roser åpenhet

Mens PST sin oppgave er å forhindre angrep og terror, mener Steen at det på flere måter er bra at Bjørnland oppfordrer til en åpen debatt om integreringsproblemene.

Han er spesielt kritisk at flere kriminelle handlinger i Europa har blitt forsøkt dysset ned.

I Köln i Tyskland er kvinner redde, noe som vises med at butikkene er utsolgt for pepperspray. På nyttårsaften ble flere hundre kvinner ble omringet og trakassert av menn av utenlandsk opprinnelse. En rekke asylsøkere er arrestert. Senere har lignende historier kommet frem fra Finland og Sverige.

– Ingen norske politidistrikt rapporterer om lignende tilfeller, men det må være legitimt å ha en samtale om integreringsproblemer, kvinnesyn og kultur, sier Steen.

Se PST-sjef Benedicte Bjørnlands innlegg her:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ