– Kommer fra samfunn der kvinner er fritt vilt

Tyske kvinner tømmer butikkene for pepperspray etter massetrakasseringen på nyttårsaften. – Gjerningsmennene kommer fra samfunn der de er vant til å slippe unna, sier Shabana Rehman.

Kvinner demonstrerer i Köln

DEMONSTRASJON: Med teksten 'Ingen vold mot kvinner' demonstrerte mange hundre kvinner i Köln mot overgrepene som skjedde nyttårsaften.

Foto: ROBERTO PFEIL / Afp

11 dager etter at flere hundre kvinner ble omringet og trakassert i Köln er den tyske våpenselgeren Christoph Küttner utsolgt for pepperspray.

– De som kommer inn til oss er redde, sier Küttner til den tyske avisa Die Welt.

Frykten har skapt høy etterspørsel etter beskyttelse. Våpenhandlere forteller til The Independent om økt omsetning, og 8 av de 10 mest solgte produktene i kategorien Sport og fritid på tyske Amazon er nå ulike typer pepperspray.

Politiet holdt tyst om overgrep

Det var først ingen som visste om masseovergrepet som skjedde utenfor sentralstasjonen i den tyske byen nyttårsaften.

Masseovergrep ved hovedjernbanestasjonen i Køln

TOGSTASJONEN: Flere av overgrepene skal ha skjedd ved hovedjernbanestasjonen i byen.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Politiet unnlot å fortelle at grupper av menn hadde omringet kvinner og forgrepet seg på dem. Mennene ble beskrevet som av arabisk eller nordafrikansk utseende.

Senere har det kommet fram lignende historier fra Finland på nyttårsaften og om overgrep mot unge jenter på festival i Sverige.

– De tror de kan slippe unna

– Det er en skandale at dette ikke har kommet fram tidligere, sier samfunnsdebattant Shabana Rehman.

Shabana Rehman

SKANDALE: Samfunnsdebattant Shabana Rehman mener det er en skandale at politiet i flere land har tiet om overgrep mot kvinner.

Foto: Helge Carlsen / Helge Carlsen

Hun sier offentlig seksuell trakassering skjer overalt, enten det er mot kvinner i burka i Karachi eller vestlige kvinner i Köln.

– Disse mennene tillater seg å gjøre hva de vil fordi de tror de slipper unna. De kommer fra samfunn der kvinner oppfattes som fritt vilt, der det ikke er akseptert at kvinner er en del av det offentlige rom på samme måte som menn, sier Rehman til NRK.

Heftig innvandringsdebatt

Tysk politi etterforsker nå 516 saker om ulike former for overgrep nyttårsaften. Hendelsene har skapt stor debatt om innvandringspolitikken i Tyskland - et land som tok imot 1,1 millioner asylsøkere i 2015.

Å gjøre saken om til et spørsmål om kultur og islam er en dårlig idé, mener religionsforsker Kari Vogt.

– Kultur er en ufullstendig forklaring. Man ser dessverre at kvinner trakasseres i de fleste kulturer. Se bare på India, sier Vogt til NRK.

Pegida-demontrasjon i Köln

DEMONSTRASJONER: Lørdag var det aggressive demonstrasjoner i byen i protest mot hendelsene og Angela Merkels asylpolitikk.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Men i Tyskland er mange uenig med henne i det. Det høyrepopulistiske partiet Tysk alternativ (AfD) mener angrepene er et resultatet av ukontrollert innvandring.

– Nå ser vi de skrekkelige konsekvensene av en katastrofal asyl- og migrasjonspolitikk, sa partileder Frauke Petry etter at nyheten om Köln kom.

Uansett forklaring, har Köln-saken allerede fått konsekvenser. Forbundskansler Angela Merkel varsler innstramminger av lovene og vil gjøre det enklere å sende ut kriminelle asylsøkere.

Her i Norge opplyser politiet i Oslo til NRK at de ikke har fått noen henvendelser om historier som minner om den i Köln.

SISTE NYTT

Siste nytt