Hopp til innhold

– Luftrommet stengt også i morgen

– Luftrommet vil i praksis være stengt i hele morgen. Utsiktene er heller ikke lyse de nærmeste dagene, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Magnhild Meltveit Kleppa, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Bjørn Gullvåg

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på pressekonferansen i ettermiddag. Til høyre assisterende direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Gullvåg.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Vi har fått en alvorlig påminnnelse om hvor farlig naturen kan være. Stengningen er helt nødvendig. Liv og helse er prioritet nummer en. Utslippene kan ødelegge flymotorene. Derfor er luftrommet stengt, sa Kleppa på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Liv og helse først

Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på pressekonferansen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Hun sier at transportbransjen nå må gjøre det den kan for å gi folk tilbud om alternativ transport.

- Jeg håper både NSB, buss og transportselskaper følger opp. Vi har gode rapporteringsrutiner, og vi følger situasjonen nøye, sier hun.

Meltveit Kleppa sier at de har stor forståelse for de vanskene stengingen av flytrafikken fører til, men hensynet til liv og helse må gå først.

- Det har tidligere vært ulykker på grunn av slike utslipp. Utsiktene for de neste to tre dagene er heller ikke gode. Avinor vurderer situasjonen fortløpende, og rapporterer fortløpende til departementene, sier hun.

Norge er ikke det eneste landet som er rammet av vulkanutbruddet. Rundt en firedel av all flytrafikk i Europa er torsdag innstilt på grunn av vulkanaske fra Island, opplyser Eurocontrol.

Kan vare i flere uker

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at Helse-Norge er satt i beredskap.

– Dette kan vare i flere uker. Denne situasjonen har ført til konsekvenser for helse-Norge. Vi er satt i beredskap, vi har omdisponert mannskaper og vi kommer til å ta alle mulige grep for å sikre liv og helse, sa helseministeren.

- Vi har vanligvis 50 flyambulanseoppdrag hvert døgn, 35 av dem er hasteoppdrag, sa hun.

Foreløpig er det ikke kommet rapporter om at flyforbudet har gått ut over liv og helse.

Det skal heller ikke være fare for at utslippene kan forurense drikkevannet, og ingenting tyder på at skyen er helsefarlig for mennesker eller dyr.

Styrker ambulansetjenesten

Bjørn Gullvåg

Bjørn Gullvåg i Helsedirektoratet.

Foto: Anders Brekke / NRK

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Gullvåg, opplyser at ambulansetjenesten skal styrkes over hele landet.

– Helsetjenesten er i full beredskap, dette er mer alvorlig enn vanlig. Vi er vant til å håndtere noen situasjoner der luftrommet er stengt, men ikke stengninger over hele landet, sier Gullvåg.

Nå er alle lufambulansene, ni fly og tolv helikoptere, satt på bakken. Gullvåg forteller at oppmerksomheten er spesielt rettet mot akutte tilfeller, som hjerteinfarkt, fødsler og ulykker.

– Ambulansetjenesten styrkes over hele landet, og spesielt i de nordlige fylkene. Personell skal flyttes, og flere ambulanser settes inn. Vi har en tett dialog med fylkesmennene, sier Gullvåg.

– Regn er effektivt

Anton Eliassen, direktør i Meteorologisk institutt

Anton Eliassen, direktør i Meteorologisk institutt.

Foto: Anders Brekke / NRK

På pressekonferansen sa direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk insitutt at partiklene fra vulkanskyen trolig vil sveve i lufta i fem til sju dager. Han vil imidlertid ikke spekulere i hvor lenge luftrommet vil holde stengt.

– Det kan i prinsippet vare i flere uker. Men vi er ikke politi for luftfarten, vi gir råd til andre etater, sier han.

Nedbør tar med seg asken ned på bakkenivå, og i Båtsfjord snødde det aske allerede onsdag.

– Regn er effektivt, det får partiklene til å falle ned. Dersom det begynner å regne over utslippsstedet, vi det ta det aller meste, sier Eliassen.

En ny oppdatering er ventet klokken 20 torsdag kveld.

AKTUELT NÅ