Hopp til innhold

-Ingen akutt helsefare

Det kan likevel bli aktuelt å be spesielt utsatt grupper om å holde seg innendørs dersom det blir mye vulkanaske på bakkenivå, melder fylkeslegen.

Vulkanutbrudd Island

Fylkeslegen i Rogaland slår fast at det ikke foreligger noen akutt helsefare etter nedfall av aske fra vulkanutbruddet på Island.

Foto: INGOLFUR JULIUSSON / Reuters

Fylkeslegen i Rogaland slår fast at det ikke foreligger noen akutt helsefare etter nedfall av aske fra vulkanutbruddet på Island.

Fylkeslege Pål Iden opplyser at det torsdag har kommet en lang rekke henvendelser til helsemyndighetene i Rogaland etter medieoppslagene om konsekvenser av vulkanutbruddet.

Risiko ved aske på bakkenivå

–Askeskyen frå Island har først og fremst spredt seg i øvre luftlag. Mulig risiko for helseskader kommer først når vulkanasken kommer på bakkenivå og er avhengig av mengde vulkanaske i lufta, heter det i en melding fra Fylkeslegen.

Askeskyen rammer helseberedskapen

Akuttberedskapen er svekket

Nedbør kan ta med seg aske ned fra de øvre luftlagene, men vil redusere mengden partikler som kan pustes inn.

Helsevirkninger av vulkanaske – irritasjon av øye- og neseslimhinner og luftveier har ved andre vulkanutbrudd først og fremst vært rapportert fra områder nær utbruddet.

Utsatte grupper

Utsatte grupper er personer med lungesykdommer som astma og kols, hjertesykdom, samt småbarn.

–Det kan bli aktuelt å gi råd om at spesielt utsatte grupper holder seg innendørs ved skadelige mengder ved bakkenivå. Dette er de samme rådene som regelmessig blir gitt i de store byene når luftforurensningen er stor. Foreløpig er det ikke aktuelt med spesielle råd eller tiltak, melder fylkeslegen.

Får du asken i hodet?

-Vulkanasken vil gi mer regn

Helsemyndighetene vil følge forureningssituasjonen nøye og gi råd dersom det skulle oppstå helseskadelige mengder vulkan-aske i lufta på bakkenivå.

Vurderer legevaktbemanningen uten luftambulanse

Vulkanutbruddet på Island har ført til at luftambulansen og redningshelikoptrene er satt på bakken. Fylkeslegen har bedt helseforetakene om å vurdere hva slags tiltak som kan settes inn for å kompensere på dette.

Er vulkanaske farlig?

- Vulkansk aske er giftig for dyra

Alle kommunar i fylket blir bedt om å vurdere hva slags tiltak som er nødvendig å sette i verk ved de kommunale legevaktene. Så lenge luftambulansen står på bakken må en planlegge for at driften ved legevakten er bemannet og utstyrt for en situasjon der en ikke kan regne med den hjelpen som luftambulansetjenesten til vanlig gir.

–Kommunene må vurdere både om de skal sette inn økt kapasitet og spesiell kompetanse for å takle den unntakssituasjonen som har oppstått, skriver Fylkeslegen