Hopp til innhold

Lysbakken legger seg flat

Likestillingsminister Audun Lysbakken innrømmer nå at regelverket ikke ble fulgt da hans departement ga penger til et feministisk selvforsvarskurs arrangert av sentrale SU-medlemmer.

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV) innrømmer at han ikke fulgte boka da organisasjoner med tilknytning til SU fikk til sammen en halv million selvforsvarskroner.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

SV-politikeren har vært i hardt vær etter at det ble kjent at organisasjoner med sterke bånd til Sosialistisk Ungdom har fått til sammen en halv million kroner til å arrangere selvforsvarskurs.

– Dette viser at SU-politikere har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok til å gjennomføre en politisk agenda, sier Anders Anundsen (Frp) som leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Etter at Dagbladet først omtalte saken tidligere i vinter ba han og resten av komiteen om en redegjørelse fra ministeren.

I dag kom svaret fra Lysbakken.

Les hele svaret fra Lysbakken her

Kun SU-folk fikk beskjed

Der skriver han blant annet at «prosessen i departementet, i forkant av tildeling av tilskuddene, ikke ivaretok kravene i økonomiregelverket i tilstrekkelig grad».

Hovedproblemet var at andre, potensielle søkere ikke fikk vite at de kunne be om penger til et selvforsvarskurs.

Tilsammen bevilget Barne- og likestillingsdepartementet 500.000 kroner til selvforsvarskurs for jenter i fjor høst. Pengene var omtalt i statsbudsjettet for 2011, men ble ikke utlyst.

I stedet var det bare organisasjonen Jenteforsvaret og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LLH) i Sør-Trøndelag som fikk beskjed om at Lysbakken hadde satt av penger til et selvforsvarskurs for ungdom.

Tette bånd

Begge organisasjonene har sterk tilknytning til SVs ungdomsorganisasjon.

Jenteforsvaret har tidligere omtalt seg selv om en undergruppe i SU, og ledelsen i selvforsvarsgruppa har sentrale verv i SU.

Lederen av LLH i Sør-Trøndelag er tidligere nestleder i SU.

«Jeg ser at dette burde vært håndtert annerledes,» skriver Lysbakken i brevet til Stortinget.

Han vedgår at departementet tok feil da de tolket regelverket på den måten at det ikke var nødvendig å utlyse midlene.

Er ikke fornøyd med svaret

Anders Anundsen (Frp)

Anders Anundsen i Frp.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Mistolkningen gjør Anundsen betenkt.

– Det er svært alvorlig, og det viser at det er utvist veldig dårlig skjønn i departementet, sier han til NRK.no.

Han mener avsløringene kan bety at det er nødvendig å gå gjennom flere av departementets bevilgninger.

Svaret fra Lysbakken skal diskuteres i kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag neste uke.

Mens Anundsen ikke vet om han er ferdig med saken, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg at han ikke ser behovet for et politisk etterspill.

– Etter min beste overbevisning bør dette være et tilfredsstillende svar på de spørsmål som komiteen har stilt, sier Kolberg til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger