Hopp til innhold

– Jobber fortsatt for budsjettløsning og ro i sinnet

Statsminister Erna Solberg (H) sier de borgerlige fortsatt jobber for å få til et flertall for statsbudsjettet på mandag.

Erna Solberg om budsjettforhandlingene der

– VIKTIG MED GRENSER: – Dette er politiske realiteter, nemlig at når vi går et langt steg mot noe som verken Høyre eller Fremskrittspartiet har hatt som politikk, så er det også viktig å sette noen stoplegrenser, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

– Jeg mener at vi har hatt betydelig steg, men så er det klart at vi ikke har kommet så lagt at alle fire partier kan si seg fornøyd med løsningene, sier Solberg.

Onsdag kveld hadde de fire borgerlige partilederne et møte for å diskutere den fastlåste situasjonen. Kort tid etter beskrev statsministeren arbeidet for å få til en avtale om statsbudsjettet som «svært krevende».

Erna Solberg i TV-resepsjonen i NRK
Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Statsministeren gikk med målrettede og raske skritt da hun ankom NRK for å delta i Dagsrevyen etter møtet.

– Frp fortjener honnør

Solberg sier formålet med dagens møte var å diskutere hvor partene står nå uten direkte pågående forhandlinger, og hvordan samarbeidspartiene skal forholde seg til de neste fem dagene.

– Så skal vi jobbe videre for å finne gode løsninger som gjør at vi på mandag får et budsjett, og at vi kan se fremover til både julefeiring og annet med ro i sinnet.

– Var ultimatumet om bilpakken en klok avgjørelse?

– Nå opplever jeg at de trekker seg fordi de mener at vi i helhet ikke kommer til en løsning. Jeg synes man skal gi honnør til Frp for at de gjennom dette budsjettet faktisk har gått med på å øke 35 øre på diesel- og 15 øre på bensinavgiften.

– Men var ultimatumet en god idee?

– Man må ha en garanti for at vi skal tilbakeføre pengene til staten. Dette har et distriktsperspektiv ved seg. Noe av uenigheten har nettopp vært rundt den kompensasjonen som sikrer at distriktene kommer godt ut.

Da programlederen gjentok spørsmålet om ultimatumet var en klok strategi, svarte Solberg:

– Dette er politiske realiteter, nemlig at når vi går et langt steg mot noe som verken Høyre eller Fremskrittspartiet har hatt som politikk, så er det også viktig å sette noen stoplegrenser. Det er vanskelig å forhandle om spørsmål som henger så tett sammen, som kompensasjon og avgiftsøkningen gjør.

KrF: – Uklokt å stille ultimatum

Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte tidligere at Venstre ikke kommer tilbake til forhandlingsbordet før regjeringen åpner bilpakken eller kommer med noe «substansielt» nytt.

KrFs leder, Knut Arild Hareide sier i Dagsnytt 18 at det er for stor avstand på en rekke områder som er viktige for KrF: Skole, distrikt og familie. Men det er ikke der skoen trykker.

– Kjernen i dette er jo det grønne skiftet, og jeg mener det er veldig uklokt av regjeringen å stille et ultimatum på nettopp et tema som vi har diskutert i nesten et år.

Ifølge Hareide er bilpakken et dårligere tilbud enn det regjeringen la fram i de siste forhandlingene om det grønne skiftet før statsbudsjettet ble spikret.

– Du skal ikke tape penger på det grønne skiftet, men få incentiv til å bli mer miljøvennlig. Men her har altså regjeringen belønnet fossile biler med mange, mange hundre millioner. Det er klart, da blir det ikke lett å få et bærekraftig grønt skifte, sier Hareide.

AKTUELT NÅ