Normal

Krisemøtet løste ikke krisen

Timer etter KrFs forhandlingsbrudd dro partilederne i Venstre og KrF til statsministerboligen. Der kom de ikke noe næmere en løsning i budsjettfloken.

Erna Solberg i boligen

KRISEMØTET: Da samarbeidspartiene hadde forlatt statsministerboligen kom begge regjeringspartienes finanspolitiske talspersoner og parlamentariske leder. De vil ikke svare på om det nå skal snekres sammen et nytt tilbud.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Du brøt forhandlingene, hva gjør du her?

– Dette har ikke vært et forhandlingsmøtet, vi har bare orientert statsministeren muntlig om vedtaket vi har gjort. Det kom ingenting nytt i dette møtet, svarer Trine Skei Grande til NRK på vei ut av statsministerboligen.

Vi har til og med sagt at vi kan ha søndagsåpent for å få til en løsning i siste fase

Knut Arild Hareide, KrF

– Ikke full diskostemning

Krisemøte statsministerbolig Trine Skei Grande

– Nå siger alvoret inn, sier hun, sa Trine Skei Grande da hun møtte opp hos statsministeren etter forhandlingsbruddet.

Foto: Cato Husabø Fossen / NRK

De møtte opp alle tre da Erna Solberg inviterte til nytt møte: Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Siv Jensen.

Men det har ikke ført partene nærmere.

– Vi har ikke kommet nærmere en løsning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK når han kommer ut fra statsministerboligen.

Deretter hastet han videre for å delta i Dagsnytt 18. På spørsmål om Solberg lyktes i å lokke han og Grande tilbake til dansegulvet, svarer han:

– Vi står jo overfor en ny situasjon nå, ved at Venstre valgte å bryte i går, og at vi heller ikke så noen vei videre i dag. Da var det naturlig at vi tok en prat. Det var nok ikke sånn full diskotetstemning der.

Han tror vi ser at det vil være vanskelig å få til en enighet.

– Men jeg tror vi også ser at det er fem dager igjen. Det kan være noen muligheter også i sluttfasen, sier Hareide.

– Så diskoteket er ikke helt stengt?

– Nei, vi har sagt veldig tydelig til regjeringspartiene at vår dør er åpen 24 timer i døgnet. Vi har til og med sagt at vi kan ha søndagsåpent for å få til en løsning i siste fase. Dette handler om at vi trenger et budsjett. Da må alle være villige til å gi i sluttfasen.

Møtet KrF

Ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide er bilpakken et dårligere tilbud enn det regjeringen la fram i de siste forhandlingene om det grønne skiftet før statsbudsjettet ble spikret.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hvorfor bruker dere ikke ordet brudd?

Jeg valgte å formulere meg på min måte, men det er jo i realiteten et brudd, sier Hareide til NRK.

Tidligere i dag gjentok Venstre-lederen at hun ikke ville returnere til forhandlingsbordet før regjeringen enten åpner bilpakken eller kommer med noe «substansielt nytt». Det er regjeringens ultimatum som er hovedårsaken til bruddet.

Statsministeren synes situasjonen er vanskelig

Like etter at Hareide og Grande forlot partiledermøtet i statsministerboligen ankom en rekke Høyre- og Frp-topper. De parlamentariske lederne Harald Tom Nesvik og Trond Helleland, samt de finanspolitiske talspersonene Hans Andreas Limi og Svein Flåtten, var svært ordknappe på vei inn til Solberg. En halvtime senere kom dit ut igjen.

– Vi har fått en orientering av statsministeren, og har egentlig ikke så mye å si utover det, sa de parlamentariske lederne.

Helleland statsministerbolig

De parlamentariske lederne kommer ut fra statsministerboligen.

Foto: Cato Husabø Fossen / NRK

De fire ville ikke svare på om det nå skal snekres et nytt desperat tilbud til KrF og Venstre. Statsminister Erna Solberg forlot også hjemmet sitt omtrent samtidig for å være i gjest i NRKs Dagsrevyen.

Hun sier til NTB at situasjonen er svært vanskelig.

– Vi har diskutert den situasjonen vi står i uten en avtale om budsjett, og vi har snakket om hvordan dette skal håndteres videre, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger