Grande om Solberg: – Viser manglende forståelse av krisen

STORTINGET (NRK): Venstre-leder Trine Skei Grande returnerer ikke til forhandlingsbordet før regjeringen enten åpner bilpakken eller kommer med noe «substansielt nytt».

Partilederene i Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre møtes i Stavanger for å møte aktører som jobber med jobbskapning, omstilling og det grønne skiftet.

«SKIKKELIG PROBLEM»: Trine Skei Grande mener Siv Jensen og Erna Solberg ikke innser hvor alvorlig situasjonen er.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Samtidig er hun skuffet over at Erna Solberg ikke tok selvkritikk på ultimatumet da hun møtte pressen i statsministerboligen i dag.

– Jeg føler at det er en manglende forståelse av krisen som vi er inne i. Både statsministeren og finansministeren har godt av å forstå at nå har vi et skikkelig problem, sier hun.

Selv om både KrF og Venstre nå har brutt forhandlingene, har ikke Solberg gitt opp håpet om å få samarbeidspartiene med seg. Under pressekonferansen gjorde hun det klart at hun har invitert partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) til nye samtaler.

Samtidig tar hun ikke selvkritikk på ultimatumet som både KrF og Venstre trekker fram som en av hovedårsakene til at forhandlingene har gått i stå.

I stedet sto Solberg fast på at det var riktig å sette en grense og «være ærlig om de politiske realitetene».

Ifølge statsministeren fortjener Frp honnør for at de gikk med på å øke bensinavgiften med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.

– På ett budsjett øker vi drivstoffavgiftene mer enn de rødgrønne gjorde på åtte år, sa Solberg under pressekonferansen.

Må komme med noe nytt

Men sentrumspartiene ser det ikke slik. De peker på at bilpakken samtidig inneholder kompenserende tiltak som i sum gjør det billigere å være fossilbilist i 2017 enn i 2016.

De hevder også at regjeringen ikke har vært åpne for andre tiltak, utenfor bilpakken, som kan få klimautslippene ned allerede fra neste år. Ifølge KrF og Venstre bryter dermed Solberg-regjeringen løftet de ga i budsjettavtalen i fjor: Et grønt skatteskifte i 2017-budsjettet som gir betydelig reduserte klimagassutslipp.

Etter Venstres gruppemøte onsdag sa Trine Skei Grande at regjeringen enten må åpne bilpakken eller komme med noe substansielt nytt for at de skal være villige til å gjenoppta forhandlingene.

– For oss handler det bare om en ting, ett budsjett som kutter i klimagassutslippene. Vi må være på vei til Parisavtalen, og da må vi kutte 30 prosent på 13 år, sier Grande og fortsetter:

– Vi begynner ikke å forhandle før vi tror vi er på et spor der vi kan komme i mål igjen. Nå har vi brutt disse forhandlingene, og da må det enten noe substansielt stort på bordet, eller så må bilpakken åpnes. Den må i hvert fall være mulig å rokere innad i den.

Hareide takker ja til Solbergs tilbud

Også Hareide har sagt at han er åpen for forhandlinger dersom regjeringen kommer dem i møte på viktige krav. Han takker derfor ja til Solbergs invitasjon til et møte.

– Det er jeg positiv til. Vi har hele tiden sagt at vi ønsker en løsning med alle fire partier. Vi vil ikke at noe skal være uprøvd for å få dette til. Jeg er derfor glad for Ernas initiativ, skriver han i sms til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger