Hopp til innhold

Tidligere raner: – Det var ikke for pengene, det var for å vise gjengen at man hadde «baller»

– Vi gikk etter de som så ut som rike pappagutter, sier «Raj». Han var 17 år da han ble dømt for ran. Snart ni år etter preger det fortsatt livet hans.

26 år gamle 'Raj' har fått livet på rett kjøl igjen etter mange år i et kriminelt ungdomsmiljø.

SE VIDEO: 26 år gamle 'Raj' har fått livet på rett kjøl igjen etter mange år i et kriminelt ungdomsmiljø.

Han var 17 år gammel og i en dårlig vennegjeng, der kriminalitet og dop var vanlig. En kveld i 2005 går han bort til to tilfeldige personer på gaten, en gutt og en jente.

– Jeg ble utfordret av de andre gutta i gjengen og jeg følte vel at jeg måtte bevise noe. Det var ikke fordi jeg trengte penger. Det var for å vise at jeg hadde «baller», sier «Raj» til NRK.no.

Han ber gutten om å få lommeboken og telefonen, og slår til ham først én gang. Og så en gang til, slik at han brekker nesa. Jenta som står ved siden av ham setter i et hyl.

– Da nesa hans eksploderte av blod, fikk jeg sjokk. Jeg tenkte at det ikke var meningen å skade ham så mye. Jeg har egentlig aldri sett så mye blod før. Jenta som stod der begynte å skrike. Først da skjønte jeg hva jeg hadde gjort, forteller «Raj».

– Jeg så hvor mye skade jeg hadde påført dem, og meg selv

Det samme året kommer dommen i Asker og Bærum tingrett, 120 timer samfunnsstraff. Men vendepunktet kom da han så hva ofrene for hans handlinger hadde gått gjennom.

Jenta han møtte i rettssalen slet med angst og turte ikke lenger å bevege seg i visse områder.

– Jeg fikk en vekker da jeg forsto at det var mennesker som var redde for meg på grunn av det jeg hadde gjort. Jeg føler mye anger. Jeg har skadet personer som ikke har gjort meg noe vondt, sier han.

Norske medier har den siste tiden skrevet om en «ransbølge» i Oslo. Det har blitt begått rundt 100 ran så langt i oktober og mange av ranene begås av unge menn, slik tilfellet er også i flere av sakene som kom opp i Oslo tingrett denne uken.

«Raj» tok straffen sin den gangen i 2005, og sier han kom seg ut av det kriminelle miljøet i tide.

– Jeg måtte ta et valg om å enten leve et liv hvor jeg gikk inn og ut av fengsel, eller slutte, og satse på å bli noe. Det er aldri for sent å forandre seg, og en mann må stå for det han har gjort, sier Raj.

I dag er han i fast jobb og har tatt fagbrev. Han håper de unge som begår ran i dag vil lære av ham og forstå konsekvensene handlingene kan få.

Tenk over hva du driver med og hva du egentlig gjør nå. Du lever på tingene til andre, som de har slitt for å få. Det er ikke i nærheten av en langvarig «lykke» å få tak i slike ting. Det varer bare en kort stund, sier «Raj».

Eksgjengmedlem: – Ranerne er frekkere enn før

Elyas Muhammed

Elyas Mohammed var en del av den voldelige ungdomsgjengen Young Guns i Oslo på slutten av 80-tallet.

Foto: NRK

Elyas Muhammed kjenner godt til hva som driver unge kriminelle. Som ung var han tilknyttet gjengen Young Guns på slutten av 80-tallet, men de siste årene har han jobbet som rådgiver for unge som er i ferd med å falle utenfor.

Han mener ungdomsranerne har blitt mye frekkere enn før.

– Før var det flaut å bli konfrontert med at man har stjålet noe. Nå skryter man av det. Det er ikke lenger skamfullt å være en tyv. Mangelen på skam fører til at det er lettere å ty til vold, sier Elyas Mohammed til NRK.

Han mener det er viktig å se ungdommen og forsøke å forstå dem, istedenfor å fordømme dem. Han sier det er avgjørende at de unge får en reaksjon på oppførselen.

– I mange tilfeller er det snakk om barn under 18 år som har behov for støtte og omsorg. Vi glemmer alle behovene deres og fokuserer kun på at de har utført en negativ handling.

– «Raj» ranet og slo fordi han ville være tøff og vise seg for vennene sine. Han søkte tydelig aksept og oppmerksomhet. Hvis vi kun gir dem oppmerksomhet og kun ser dem når de slår , så vil de fortsette å slå, sier han.

Artikkelen fortsetter under klippet.

«Raj» var 17 år da han ble dømt for ran. - Jeg fikk en vekker da jeg forsto at det var mennesker som var redde for meg, på grunn av det jeg hadde gjort.

«Raj» var 17 år da han ble dømt for ran. - Jeg fikk en vekker da jeg forsto at det var mennesker som var redde for meg, på grunn av det jeg hadde gjort. Foto og redigering: Su thet Mon

Ingen respekt for vektere

FrPs Christian Tybring-Gjedde vil sette inn flere vektere i Oslo som et krisetiltak mot ransbølgen. Til Aftenposten sier han at han har «en ambisjon» om å bevilge 50 millioner kroner for å sette inn ekstra vekterressurser i Oslo.

Mohammed mener pengene burde heller gå til politiet og ungdomsarbeidere som jobber med å forebygge volden.

– Pengene bør gå til politiet som gjør en god jobb og vet hvor skoen trykker. Vi trenger ikke flere vektere som kun skal stå og observere. Erfaringen vår fra gata er at ungdommene og andre voksne som tyr til slike handlinger, har ikke respekt for vektere, sier Mohammed.

Som tenåring gikk Mohammed bevæpnet rundt i Oslo på jakt etter bråk sammen med vennegjengen.

– Jeg hadde behov for å bli sett og hørt, i likhet med mange unge i dag. Det er viktig med relasjoner i hverdagen. Får man ikke nærkontakt med foreldre eller andre voksne i nærmiljøet, søker man det fra andre mennesker. Personer som gir meg oppmerksomhet og støtte, men som samtidig også kanskje misbruker deg, sier Mohammed.

I 1989 ble Mohammeds storebror og en kamerat stukket ned og drept i Oslo sentrum. Det ble vendepunktet for ham.

– Ut fra mine egne erfaringer, så var det veldig viktig å bli konfrontert med konsekvensene. De fleste som snur, snur de når de skjønner hvor farlig det er for seg selv, sine nærmeste og ikke minst sine ofre.

– Konsekvenser tenker man ikke før man sitter i saksa selv, sier han.

Siden 1989 har han viet sitt liv til ungdom for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslos gater.

AKTUELT NÅ