Hopp til innhold

Politiet: Ber publikum ikke ta loven i egne hender

Dersom du ser noen blir ranet oppfordrer politiet deg til ikke å gripe inn. – Ring oss først, sier fungerende politimester i Oslo Roger Andresen.

Oslo

IKKE GRIP INN: Politiet maner publikum til å forholde seg passivt dersom de blir vitne til et ran. De oppfordrer også til å ringe politiet før man foretar seg noe annet. ILLUSTRASJONSFOTO.

Foto: Su Thet Mon

Allerede før oktober er over, har det skjedd flere ran i Oslo i år enn det gjorde i hele 2012. Hittil i år har det vært 728 ran i hovedstaden, mot 686 tilfeller i hele fjor.

Søndag formiddag ble en 10-årig gutt forsøkt ranet. To vitner til hendelsen grep inn og den ene av de to ranerne ble hardt skadd. Noen av tennene hans ble blant annet funnet på bakken og den 18-årige mannen ligger nå på sykehus bevoktet av politibetjenter. Mandag ble den andre av to gjerningsmenn varetektsfengslet i fire uker.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Les også: Ungdom har ranet 59 personer i Oslo på to uker

Les også: Mann ranet tiåring, ble selv slått ned

Les også: Tre nye ran i Oslo i natt

– Ring oss!

De to som grep inn for å hjelpe 10-åringen er anmeldt av politiet og etterforskes for voldsbruk. Politiet mener publikum ikke bør gripe inn.

Fungerende politimester i Oslo Roger Andresen

OPPFORDRING: Fungerende politimester i Oslo Roger Andresen ber deg om ikke å ta saken i egne hender dersom du ser noen bli utsatt for ran.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg oppfordrer til ikke å ta loven i egne hender. Det første vi anbefaler å gjøre er å ringe oss. Deretter kan du vurdere om du har tilstrekkelige ferdigheter for å gripe inn. Men det er viktig at folk ringer oss før de foretar seg noe, sier fungerende politimester i Oslo Roger Andresen og legger til:

– Vi ser at det er stor grad av sympati for dem som utøvde denne volden mot ranerne, men sett fra politiets side må vi si at slik håndhevelse ikke er i tråd med norsk straffelov, sier Andresen.

Han får også støtte av politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik, som var aktor da den 24-årige marokkanske statsborgeren ble varetektsfengslet i fire uker.

Alvorlig utfall

– Jeg synes ikke vanlige folk skal gripe inn. Jeg har forståelse for at noen gjør det og at de reagerer på noe de observerer, men saken kan eskalere veldig dersom man velger å gripe inn i et slikt tilfelle, sier hun til NRK.no.

Sjøholt-Sandvik trekker nettopp frem ranssaken av 10-åringen på Helsfyr i Oslo som et eksempel.

– Det fikk et veldig alvorlig utfall. Derfor mener jeg man bør være forsiktig, selv om jeg har forståelse for at man reagerer når man ser en situasjon som det.

– Hva bør vi gjøre når vi ser at en 10-åring blir ranet av to voksne personer?

Politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik

ALVORLIG UTFALL: Politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik trekker frem ranet av 10-åringen på Helsfyr i Oslo som et eksempel på hva som kan skje hvis publikum griper inn i en ranssak.

– Du bør kontakte politiet så fort som mulig. Du kan prøve å hjelpe og støtte, men å gripe til vold vil veldig fort bare gjøre at situasjonen eskalerer og blir fort mye verre, sier hun.

Ransøkning

Fungerende politimester Andresen sier at man har sett en kraftig økning av ran etter sommeren, det vil si i september og oktober. I september ble det anmeldt 103 ran, hittil i oktober er det anmeldt 98.

Les også: Fire 16 og 17-åringer i retten for brutalt overfall

Les også: Ransbølge i Oslo: Sju gutter står tiltalt i retten bare i dag

Det er gjort pågripelser i forbindelse med 26 av anmeldelsene. Totalt har 34 personer blitt pågrepet i disse sakene. Det vil si at politiet i snitt kun har gjort pågripelser i en av fire saker som er anmeldt denne måneden.

Oppklaringsprosenten for ran i 2013, ligger på rundt 18 prosent, opplyser Andresen.

– Vi håper selvfølgelig å få opp denne på sikt. Ved boliginnbrudd var oppklaringsprosenten tidligere på 1 til 2 prosent, nå er den på 30 til 40 prosent. Vi håper på å få til noe av det samme med ran etter at vi har satt inn en ekstra innsatsstyrke på det fra i år.

Ranere på «epleslang»

Hovedtrekk for oktober-ranene er at det ofte er flere gjerningspersoner. De er oftest norske statsborgere, men gjerne med utenlandsk bakgrunn. Fem av de pågrepne er under 18 år.

Andresen opplyser at ranerne gjerne er ute etter mobiler, og da særlig Apple-produkter.

– De har et uttrykk for det i USA. Der kaller de det «Apple-hunting».

AKTUELT NÅ