NRK Meny
Normal

Henrik (19) og Reidar (18) ble truet og ranet på grunn av en jakke

OSLO TINGRETT (NRK.no): Henrik Berg og Reidar Dahl ble truet med jernstang og ranet av tre jevnaldrende gutter. Grunnen var en merkejakke.

Fornærmede i ranssak

RANET: Henrik Kristoffer Ringereide Berg (19) og Reidar Louis Dahl (18) ble ranet av tre jevnaldrende gutter i Oslo i fjor.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Norske medier har den siste tiden skrevet om en «ransbølge» i Oslo. Det har blitt begått 98 ran så langt i oktober–16 av dem siden torsdag forrige uke.

Ferske tall viser at det hittil i år har vært 728 ran i Oslo mot 686 tilfeller i hele fjor. Mange av ranene begås av unge menn, slik tilfellet også er i flere av sakene som skal opp i Oslo tingrett denne uken. I alt sitter ni unge menn på tiltalebenken for ran.

På en pressekonferanse om ransbølgen mandag, forklarte Oslo-politiet at oppklaringsprosenten for ran er nede i 18 prosent.

Henrik Kristoffer Ringereide Berg (19) og Reidar Louis Dahl (18) er blant dem som har fått føle på kroppen hvordan det er å bli overfalt, truet og ranet.

De sitter nå på fornærmet-benken i Oslo tingrett, fordi tre jevnaldrende gutter fikk lyst på jakka Reidar hadde på seg.

Ranet for en jakke

30. desember i fjor var de to på vei hjem fra en Shell-stasjon på Grorud, da en bil kjørte forbi dem og gjorde en sving. Ut av bilen kom to gutter som da var 16 og 18 år gamle, iført hette.

Berg fortalte i Oslo tingrett at de hettekledde guttene tok frem det Dahl mener var et jernrør og et brekkjern, og tvang ham til å gi fra seg sin jakke av merket «Canada Goose».

Slike jakker har en utsalgspris på mellom seks og åtte tusen kroner.

Berg kastet instinktivt fra seg sin mobil, slik at ranerne ikke skulle få tak i den, og løp av gårde.

– Det er tredje gangen jeg blir overfalt på Grorud, så jeg skjønte raskt hva som skjedde. Derfor jeg fikk kasta fra meg telefonen, forklarte Berg i retten i dag.

Han forklarer at han deretter forsøkte å løpe av gårde, da en av ranerne sparket ham i beinet, slik at han falt i snøen.

– Slet med å sove i flere uker

Med et jernrør i hånden forsøkte den 16 år gamle raneren ifølge Berg å tvinge ham til å gi fra seg alle verdisakene.

– Han står med et jernrør og truer med at han skal slå meg hvis jeg ikke har noe å gi ham. Jeg hadde ikke noe å gi ham, så jeg ble naturligvis redd, forklarer Berg.

Fra vitneboksen forteller 19-åringen at episoden gjorde ham redd, og at han har blitt mer oppmerksom på omgivelsene rundt seg når han går i Oslo.

– Det var flere uker i ettertid jeg hadde problemer med å sove. Jeg har tenkt mye i ettertid på hva som kunne skjedd, sier Berg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Viloa Bjelland

Politiadvokat Viola Bjelland sier politiet ser alvorlig på hendelser som kan sette en skrekk i allmennheten.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

«Vi knuser deg»

Kompisen Reidar Dahl forklarte i Oslo tingrett mandag at de jevnaldrende ranerne skal ha kommet med grove trusler.

– «Gi meg jakka di nå, eller så knuser vi dere». Sånne ting.

For Dahl har episoden ført til en frykt for å bevege seg i Oslo på kveldstid.

– Jeg var redd for å bli skada, og har begynt å gå en annen vei, når jeg skal hjem. Jeg har også begynt å tenke på at jeg bør ha med meg noe å forsvarere meg med, så jeg kunne kommet bedre ut av en slik situasjon, sier Dahl i retten.

– Samtidig vet jeg jo at det ikke er lov å gå med våpen, så jeg har aldri tatt med meg noe.

– Ser at de angrer

Totalt har sju unge menn måttet møte i Oslo tingrett på grunn av ranssaker mandag. I en annen sak er fire gutter på 16 og 17-år tiltalt for å ha banket opp og ranet en 29-åring. Alle de fire guttene nekter straffskyld.

Dahl sier til NRK.no at han har registrert økningen i ran den siste tiden, og sier det er noe han ikke liker. Han betegner tendensen som «skremmende».

– Jeg har det psykisk bra, men jeg tenker på det som skjedd. Jeg vil ikke at det skal skje igjen. Hvis jeg skal oppfordre andre til noe, så er det å være oppmerksom på det som skjer rundt seg, sier Dahl, og legger til:

– Jeg sier ikke at man skal være redd hele tiden, men hold øye med hvem som går bak deg når du går alene på gaten, sier Dahl.

– Hva tenker du om at disse guttene nå blir straffet?

– Når man hører på hva de har sagt, så skjønner jeg at de angrer. Men jeg tar ikke for gitt at de ikke kan skje igjen, fordi de har gjort det tidligere, sier Dahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grøndahl

Forsvarer Cathrine Grøndahl sier at hennes klient erkjenner straffskyld.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Beklaget til fornærmede

Alle de tiltalte, som er norske statsborgere med utenlandsk bakgrunn, erkjenner helt eller delvis straffskyld for ranet.

– Det har alle tre gjort, og det er bra for de fornærmede, slik at de slipper å lure på om det er noen som tar ansvar, sier forsvarer Cathrine Grøndahl, som representerer en av 19-åringene i saken.

I retten mandag forklarte han at en av grunnene til at ranet ble gjennomført, var at han «trengte en jakke». Han nekter også for at han brukte verken brekkjern eller jernrør til å true men mener det var en pinnelignende gjenstand.

Grøndahls klient, den 19 år gamle tiltalte, ba om ordet i retten i dag. Han ville fortelle de fornærmede at han ikke ønsket at de skulle være redde for ham.

– Den fornærmede sa han var redd, og da ville min klient si at det var det ikke noen grunn til å være, fra hans side. Han sa at han ville aldri gjøre han noe. Det var ingenting jeg ba om at han skulle si, sier Grøndahl.

Hun mener begge parter kunne vært tjent med å snakke sammen i et konfliktmøte.

– Da kan man få sagt slike ting, som kan hjelpe begge parter, sier Grøndahl.

– Bare noe vi gjorde der og da

En av de andre tiltalte, en 19-åring som kjørte de to andre ranerne i bil, sier han erkjenner skyld for medvirkning til ran. I retten mandag fikk 19-åringen spørsmål om hvorfor han hadde vært med på ranet.

19-åringen mener dårlig dømmekraft var avgjørende.

– Det er ikke noe jeg gjør til vanlig, det hadde ingen grunn. Det var en impulshandling der og da. Jeg følte ingen aggresjon mot dem (de fornærmede, journ.anm.), hvorfor skulle jeg det?

– Setter skrekk i allmennheten

Den tredje tiltalte, en 17-åring, sier han erkjenner delvis skyld for ran. Han er imidlertid uenig i av graden av trusler som er beskrevet i tiltalen, og mener han ikke truet med et jernrør.

– Vi dreiv og snakket om det i bilen, og ble enige. Jeg tenkte at vi kunne ta jakka, så kunne NN (medtiltalt, journ.anm.) bruke den, eller vi kunne selge den.

– Jeg tenkte ikke noe over det, men bare gjorde det der og da, sier 17-åringen.

Politiadvokat Viola Bjelland ved Stovner politikrets fører saken for påtalemyndighetens side.

– Dette er noe som setter skrekk i allmennheten, og som ser veldig alvorlig på, sier Bjelland.

Hun opplyser at strafferammen for simpelt ran er fem år i fengsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger