– Ville vært glad om noen hindret ran av mine barn

– Jeg ville vært veldig fornøyd hvis noen grep inn hvis mine barn ble ranet, sier justisminister Anders Anundsen.

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen håper folk ikke blir stående passivt og se på at kriminalitet skjer.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Statsråden vil ikke kommentere en enkeltsak som er under etterforskning, men håper det at to menn nå er siktet for voldsutøvelse etter å ha hindret ranet av en tiåring, ikke fører til at folk ikke tør å bry seg lenger.

– Jeg ønsker et samfunn der man bryr seg om hverandre og hjelper andre i nød. Og dette handler om å ta standpunkt mot en kriminell adferd som er veldig alvorlig.

Det sa justisministeren da han gjestet Dagsnytt 18 i NRK P2 tirsdag ettermiddag.

Håper folk tør gripe inn

Antall ran har økt kraftig i hovedstaden. Senest nå i kveld ble tre gutter på 17 og 18 år pågrepet etter et ransforsøk på Montebello, vest i Oslo.

– Jeg har vanskelig å forstå en situasjon der noen skal stå passivt å se på at det skjer alvorlig kriminalitet, men det er klart man må vurdere om det er farlig, sier Anundsen og viser til de gangene det kan være våpen involvert.

I september registrerte Oslo-politiet 103 ran. Hittil i oktober har det vært 98 personran. Ikke minst et ran av en tiåring på Helsfyr søndag, har provosert og engasjert folk.

De to som grep inn for å hjelpe 10-åringen er anmeldt av politiet og etterforskes for voldsbruk etter at den ene raneren fikk slått ut flere tenner og havnet på sykehus etter basketaket.

Anundsen sier at han håper at dette ikke har ført til at folk har blitt redde for å gripe inn.

– Ikke nødvendigvis straffbart å slå ut tenner

Curt A. Lier

Presidenten i Norges Juristforening, Curt A. Lier.

Foto: Daria Zoric / NRK

På en pressekonferanse mandag oppfordret politiet publikum til ikke å gripe inn hvis et ran skjer. Der ble det blant annet sagt at politiet oppretter en ny innsatsgruppe for å få bukt med ransbølgen.

Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, understreker nå at han mener at folk kan gjøre det de kan for å forhindre ran og overfall, men at det er viktig å ringe politiet og viktig å vurdere hvor farlig situasjonen er.

– Det er ikke nødvendigvis straffbart om det går med noen tenner i en slik sammenheng, sier presidenten i Norges Juristforening, Curt A. Lier.

Han mener det er anbefalelsesverdig å gripe inn. Både han og Anders Anundsen understreker at man avvergingen av angrepet kan bruke den makt som er nødvendig, men at det er viktig å ikke gå for langt.

– Det er ingen tvil om at nødvergeparagrafen i straffeloven gir publikum anledning til å gripe inn når noen holder på å bli ranet, sier Lier.

Justisministeren møter Curt A. Lier, fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen og voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til debatt i Aktuelt på NRK2 kl. 2015 i kveld. Se sendingen her.

SISTE NYTT

Siste meldinger