NRK Meny
Normal

– Høyesterett kan sette standarden en gang for alle

Ivar Petter Røeggen fra Averøy har kjempet i sju år for å få igjen pengene sine etter dårlige investeringsråd fra DNB. Tirsdag er siste dag i Høyesterett.

Randi Flesland Ivar Petter Røeggen i Høyesterett

Forbrukerrådets leder Randi Flesland sammen med småsparer Ivar Petter Røeggen i Høyesterett under behandlingen i storkammer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det prinsipielle rettsoppgjøret med bankenes salg av lånefinansierte sparekonstruksjoner på slutten av 1990-tallet og 2000-tallet nærmer seg slutten.

11 dommere skal nå komme med den endelige fasiten om hvorvidt DNB NOR ga for dårlig informasjon om risikoen da banken rådet Ivar Petter Røeggen til å låne 500.000 kroner for å kjøpe et sammensatt spareprodukt i år 2000.

– Det begynner å bli nok nå. Jeg veldig spent, og håper det går bra, sier Ivar Petter Røeggen til NRK.no.

I sju år har han kjempet mot det han mener er urimelig dårlige råd fra daværende DNB NOR, som solgte ham to aksjeindeksobligasjoner i 2000.

Partshjelper Forbrukerrådet har hittil brukt anslagsvis 4–5 millioner kroner på saken så langt, motparten DNB trolig det mangedobbelte.

STEINAR MEDIAAS KOMMENTERER: Hva står på spill i Høyesterett?

Røeggens advokat Jon Christian Elden i Høyesterett

- Banken har et selvstendig ansvar for å faktisk vite hva den selger, sa Røeggens advokat Jon Christian Elden i Høyesterett.

Foto: NRK

– Høyesterett kan sette standarden en gang for alle for hvordan banker skal behandle kundene sine

– Vi har nå en rett som en gang for alle kan sette en standard for hvordan kunder skal bli behandlet av en bank, sier Forbrukerrådets fagdirektør for finans, Jorge Jensen.

Han tror at de 11 dommerne i Høyesterett setter et endelig punktum og med det dømmer Røeggens lånefinansierte sammensatte spareprodukter nord og ned.

– Håpet er at vi når frem med vårt budskap om at dette var et produkt som var så dårlig at det aldri burde blitt solgt. Når vi nå får en behandling for storkammer kan en avgjørelse her sette til side tidligere avgjørelser, sier Jensen.

LES OGSÅ: – DNB bør ikke slippe unna med dette

– Hadde råd til å tape

Advokat Anders Ryssdal sa i Høyesterett at hovedprinsippet er at avtaler skal holdes, og at ingenting talte for at DNB Nors investeringsavtale med Røeggen burde kjennes ugyldig, eller at banken skulle ha noen frarådningsplikt overfor Røeggen.

– Det var en meget positiv tidsånd knyttet til denne typen investeringer i 2000.
Røeggen var en mann med god personlig økonomi som hadde muligheten til å tape det han satset, sa DNBs advokat.

– Det var ingenting galt med produktet, sa Ryssdal.

Til NRK.no sier DNBs advokat at han ikke kan se at det er noe som er vesentlig nytt i saken når den nå går for storkammer.

– Gi Røeggen medhold dersom dere er opptatt av banken

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet

Jorge Jensen, underdirektør i Forbrukerrådet

Foto: Forbrukerrådet

Men Røeggens advokat Jon Christian Elden har lite til overs for aksjeindeksobligasjonene som banken rådet Røeggen til å kjøpe med lånte penger.

– Er det en ting jeg er temmelig sikker på etter å ha hørt presentasjonen fra banken, så er det at disse produktene ikke er verd å kjøpe, og jeg håper Høyesterett ser det samme, sier Elden til NRK.no.

I retten viste Elden til at tilliten til bankene har fått seg en alvorlig knekk i kjølvannet av salget av lånefinansierte garanterte spareprodukter – og at en dom mot bankene nærmest ville være i deres egeninteresse.

– Hvis man har et ønsket om at bankene skal ha det bra fremover bør man gi Røeggen medhold, og med det bidra til å gjenopprette bankenes tillit, sa Jon Christian Elden.

LES OGSÅ: – Røeggen må selv ta ansvar for egne investeringer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger