NRK Meny
Normal

– Har vært altfor lange køer i passkontrollen i dag

Avinor så seg nødt til å sette inn ekstratiltak på grunn av det de betegner som uvanlig lange køer i passkontrollen på Oslo lufthavn i dag.

Passkontrollen på Gardermoen

LANGE KØER: Passasjerer ble oppfordret til å møte opp i ekstra god tid på Oslo lufthavn i dag, på grunn av lange køer i passkontrollen. Dette bildet er fra i sommer.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Det er en veldig beklagelig situasjon, vi har hatt køer som er altfor lange, og uvanlig lange, i passkontrollen i dag, bekrefter Joachim Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn.

– Dette er veldig uheldig. Køene har ikke vært tilfredsstillende i forhold til hva vi som flyplassoperatør synes er bra nok, sier Andersen.

– Ikke tilfredsstillende

Som følge av det, så Avinor seg nødt til å sette inn eget personell for å sikre at ingen mistet avgangen sin.

Pressekontakt Joachim Westher Andersen i avgangshallen på Gardermoen

– VELDIG UHELDIG: – Vi har hatt køer som er altfor lange i passkontrollen i dag, og det er beklagelig, sier Joachim Andersen ved Oslo lufthavn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi satte inn personell som snakket med passasjerene, tok dem som hadde ekstra dårlig tid ut av køene, og sørget for at de kom seg til gaten så raskt som mulig, slik at de skulle rekke flyene sine, sier Andersen.

Også informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS opplyser at det var lange køer i grensekontrollen på Oslo lufthavn i dag,

– Vi oppfordret passasjerene til å møte tidlig på grunn av det. Det er absolutt ikke tilfredsstillende med så lange køer. En hovedflyplass må ha en bedre trafikkflyt enn dette, sier Johansen.

Det er vært lange køer i passkontrollen på Gardermoen i sommer, og i løpet av september har grensekontrollen blitt styrket med flere nye stillinger.

Flere fly på samme tid

SAS opplyste til NRK Trafikk tidligere lørdag at det var opptil tre timers ventetid på det verste, men politiet sier nå at det har vært opptil 45 minutters venting i passkontrollen av passasjerer som skulle reise fra Oslo lufthavn og ut av Schengen-området.

– I utgående passkontroll ble det en del kø i dag, sier Lars Hegstad, politioverbetjent ved Grensekontrollseksjonen ved Gardermoen politistasjon, til NRK.

– Årsaken er at det er mange store visumfly med tredjelandsborgere som det tar tid å undersøke og få gjennom grensekontrollen, som går omtrent på samme tid. I tillegg var det et fly som var forsinket i dag, med passasjerer som også skulle gjennom grensekontrollen, som kom midt oppi det hele, sier Hegstad.

At disse flyene går omtrent på samme tid, er jo noe man er klar over, så hva er grunnen til at det ble såpass lange køer akkurat i dag?

Leder for grensekontrollen på Oslo lufthavn, politioverbetjent Lars Hegstad

– UMULIG Å UNNGÅ KØ: Når det er flere fly med mange visumpassasjerer på omtrent samme tid, er kø i passkontrollen uunngåelig, mener politioverbetjent Lars Hegstad.

Foto: NRK

– Det forsinkede flyet gjør at det blir ekstra passasjerer å håndtere i tillegg til dem som sto der fra før, så det kan nok ha vært medvirkende til at køen ble lengre i dag, sier Hegstad.

– Men det tar tid å få disse passasjerene gjennom. Alle de fem passkontrollboksene som er der, var bemannet, men likevel tar det 45 minutter å få passasjerene gjennom, fordi de aktuelle avgangene går så konsentrert. Det er ikke heldig, men kan dessverre skje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger