Hopp til innhold

Slår alarm om arbeidsforhold: – Vi har personell som jobber seg syke

GARDERMOEN (NRK) Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter «passblindhet» blant kontrollørene på Oslo lufthavn. Hovedverneombud frykter at utvidelsen av flyplassen vil gjøre situasjonen enda mer prekær.

Carina Rapstad i passkontrollen på Gardermoen

LANGE DAGER: Carina Rapstad sitter i en av kontrollstasjonene for pass ved Oslo lufthavn. Hun har egentlig ikke tid til å snakke med NRK, men bekrefter at det kan bli lange dager på jobb. Se hvordan hun jobber i video nederst i saken.

Foto: Truls Antonsen / NRK

I går gikk politiledelsen i Øst politidistrikt hardt ut mot hvordan planene for Oslo lufthavn blir lagt. De er svært bekymret for beredskapen på landets største flyplass – og frykter situasjonen blir enda verre når lufthavnen blir utvidet.

Politimester Jon Steven Hasseldal mener Gardermoen politistasjon allerede i dag er strippet for ressurser, og etterlyser nå øremerkede midler i forbindelse med utvidelsen av Gardermoen.

I sitt høringssvar til Samferdselsdepartementet om Nasjonal transportplan 2018 – 2029, som blant annet omhandler trafikkveksten på Gardermoen, skriver Hasseldal blant annet at grensekontrollørene har «for lange arbeidsøkter uten mulighet for avløsning».

– Jobber seg syke

Audun Martinsen, hovedverneombud for funksjonell enhet Romerike

Audun Martinsen, hovedverneombud for funksjonell enhet i Romerike-politiet, er bekymret for HMS-situasjonen til de ansatte ved Gardermoen politistasjon.

Foto: Truls Antonsen / NRK

I dag skal i utgangspunktet 176 personer jobbe ved politistasjonen på Gardermoen. På grunn av avgivelser, permisjon og sykdom står imidlertid 46 av disse hjemlene ubesatt. Audun Martinsen, hovedverneombud for funksjonell enhet i Romerike-politiet, sier til NRK at behovet ved Gardermoen egentlig er på 220 stillinger.

Martinsen deler politimesterens bekymring for det han omtaler som «en sliten gjeng» med politiansatte ved landets hovedflyplass.

– Vi har personell på Gardermoen som rett og slett jobber seg syke. Man ser på fraværsprosenten at den har gått en del opp, til 12–13 prosent. Det er en klar indikasjon på at arbeidssituasjonen er krevende.

– Frykter dere at politiet og den belastningen dere har nå vil gjøre at dere blir «en propp i systemet» når flyplassen bygges ut?

– Proppen er der allerede. Passasjerflyten går veldig sakte gjennom kontrollpostene, fordi man ikke klarer å holde nok passbokser åpne. Med tanke på at OSL ønsker å være en internasjonal «transporthub», der folk skal mellomlande, så er det klart at den proppen vil bli en stor belastning, både for flyplassen og passasjerene.

Politiet bekymret over situasjonen på Gardermoen

Visepolitimester i Øst politidistrikt Bjørn Vandvik (f.v.), politistasjonssjef Paal Sørhagen og politimester Jon Steven Hasseldal advarer om at personer som ikke skal få komme inn i Norge, likevel klarer det.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Køen bare vokser

Da NRK var innom en av passkontrollene ved Gardermoen tidligere denne uken, var køene moderate. Den israelske turisten Lenny Lubin er imidlertid ikke fornøyd, og sier til NRK at opplevelsen i passkøen ved ankomst til Norge en uke tidligere var det eneste negative med oppholdet i Norge.

Grensekontrollør Carina Rapstad, som jobber i en av passboksene, er egentlig for travel til å snakke med NRK, men sier det av og til hender at passasjerer går glipp av flyene sine, på grunn av lange køer.

– Særlig hvis de er i transitt, da har de ofte dårlig tid, sier Rapstad, innimellom kontroll av ID-dokumenter.

Kristian Løksa i Avinor

Kristian Løksa er kommunikasjonssjef i Avinor.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Hovedverneombud Martinsen frykter at politiansatte på Gardermoen presser seg hardere enn hva som er forsvarlig.

– Man får også signaler fra arbeidstakere om at de sitter i passboks i forholdsvis mange timer uten å ha mulighet til å ta pauser. Når de tar pauser, vokser bare køen. Yrkesstoltheten deres fører til at de jobber hardere enn det de egentlig burde med tanke på sitt eget ve og vel, sier Martinsen.

Kristian Løksa, kommunikasjonssjef i Avinor, sier til NRK at de har en tett og god dialog med politiet om trafikkflyten på flyplassene i Norge.

Passkøen på Gardermoen

Politiet frykter at passkøene på Gardermoen kan komme til å vokse som følge av utvidelsen neste år.

Foto: Simon Solheim / NRK

Solvik-Olsen: – Politimesteren må være ansvarlig

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avviser at det er grunn til bekymring for politikapasiteten på Oslo Lufthavn og understreker at flyplassen ikke vil fylles opp med maksimalt antall nye passasjerer med en gang, og sier politiet får mulighet til å tilpasse sitt oppdrag.

– Politimesteren må være ansvarlig, vi må ha en god dialog med justisministeren, og så må Avinor og politiet jobbe sammen med de prognosene som kommer, så politiet har den bemanningen de trenger, sier samferdselsministeren.

Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter at grensekontrollørene på Oslo lufthavn kan slippe kriminelle eller personer med falsk ID igjennom.

Ledelsen i Øst politidistrikt mener presset i grensekontrollen på Oslo lufthavn er så stort at kriminelle eller personer med falske ID-dokumenter i verste fall får passere.

Samferdselsministeren avviser at det er grunn til bekymring for politikapasiteten på Oslo lufthavn.

Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter «passblindhet» blant kontrollørene på Oslo lufthavn. Hovedverneombud frykter at utvidelsen av flyplassen vil gjøre situasjonen enda mer prekær.

Hovedverneombud frykter at utvidelsen av flyplassen vil gjøre situasjonen enda mer prekær.

AKTUELT NÅ