NRK Meny
Normal

– Folk finner på veldig mye rart for ikke å innse at de er eldre

Mange vil heller at ektefellen holder opp menyen på lang avstand enn å skaffe seg lesebriller. – Nå skal jo folk være ungdommelige til de er 65, sier optiker.

Lesebriller

VIL IKKE BRUKE BRILLER: Mange utsetter å kjøpe lesebriller fordi de ikke vil innse at de er blitt eldre.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Folk finner på veldig mye rart før de biter i det sure eplet og innser at de har et problem, sier generalsekretær i Norsk Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

Hans Torvald Haugo

SYNS LESEBRILLER ER NEDTUR: Det sier Hans Torvald Haugo i Norsk Optikerforbund.

Foto: Privat

Alle får dårligere syn på nært hold, såkalt presbyopi, når de blir eldre. For de fleste inntreffer dette ved fylte 40 år. Det skyldes at øyelinsen blir stivere jo eldre man blir.

Dette er det svært mange som ikke vil ta til seg, ifølge Haugo.

– Mange syns det er et nedtur, for man får jo beskjed av sin egen kropp om at man begynner å bli voksen. Mange syns nok at det ikke ser ungdommelig ut med lesebriller, sie Haugo.

Kjøper bøker med større bokstaver

Det kan gi ganske merkelige utfall, sier han.

– Jeg har vært på restaurant og sett at kvinnen får mannen til å holde menyen på avstand fordi de ikke klarer å se. Noen begynner å kjøpe bøker med store bokstaver, mens andre igjen slutter å lese aviser som de mener har for dårlig kontrast.

En spørreundersøkelse blant nordmenn over 40 år gjennomført av linseprodusenten Alcon Nordic, bekrefter dette.

83 prosent av de litt over tusen spurte oppgir at redusert evne til å se skarpt påvirker livskvaliteten, men 52 prosent har ikke gjort noe for å bedre på problemet.

Kan gi vondt i hodet

Åtte av ti sier de har gjort tilpasninger i daglige rutiner som ikke er å kjøpe seg lesebriller.

19 prosent har skaffet seg bedre belysning hjemme eller på jobb, 13 prosent leser mindre mens 10 prosent bruker mobiltelefonen mindre enn før.

– Det er bra at folk er oppfinnsomme, men det å se dårlig kan også føre til vondt i hodet, og at man blir mindre effektiv på jobb, sier Haugo.

Selv om mennesker har vært forfengelige alltid, tror Haugo at trenden har forsterket seg.

– Nå skal jo folk være ungdommelige til de er 65, minst. Da er det å innse at man ser dårlig ikke noen hyggelig påminnelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger