Stor forskjell på brilleglassene

Forbrukerinspektørene har sett nærmere på briller i ulike prisklasser. – De billigste i denne stikkprøven har for dårlig kvalitet på glassene, sier optikereksperter.

Briller

De tilfeldig utvalgte brillene kan se like ut, men kvaliteten varierer. Her er fire briller i prisklassen 59 til 4878 kroner.

Foto: Anneline Gyberg Rølsåsen / NRK

Det finnes briller i forskjellige farger og innfatninger, og til ulik bruk. Når utvalget er stort kan det være vanskelig å vite hvilke briller som er gode, og hvilke man helst bør styre unna.

Derfor har Forbrukerinspektørene fått hjelp av to eksperter ved Institutt for optometri og synsvitenskap (optikerutdanning) ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HVB) til å se på fire tilfeldig utvalgte briller i ulike prisklasser.

Stikkprøvene viser at de dyreste brillene har best kvalitet.

Disse brillene ble sjekket

Forhandler

Innfatning og brilleglass

Pris

Ekspertenes vurdering

ExtraOptical.no

Egen merkevare

667 kroner

Dårlig optisk kvalitet på brilleglassene. Lite antirefleks

Nille

 Iris

59 kroner

Ujevn styrke i brilleglassene. Lite antirefleks

Specsavers

Egen merkevare

795 kroner

God antirefleks og metallforsterkninger i stengene. Korrekt styrke

Bærum Optikk

Mark Jacobs/BBGR

4878 kroner

God antirefleks og fleksible stenger. Korrekt styrke

Med forbehold om at det kan ha vært tilfeldige feil på stikkprøvene ekspertene har sjekket.

Bonnie Uchermann

Høgskolelektor ved optikerutdanningen Bonnie Uchermann.

Foto: Lucian Muntean / NRK

Slipefeil?

Høgskolelektor Bonnie Uchermann og dosent Magne Helland, begge optikere i fagstaben på ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), har undersøkt kvaliteten på de fire brillene.

Prøver briller

Bonnie Uchermann sjekker passformen på brillene.

Foto: Lucian Muntean / NRK

Ifølge ekspertene er det viktigste å sjekke styrken og kvaliteten på glasset og innfatningen. Det er også viktig å finne ut om brillene sitter godt på ansiktet.

De to optikerne var minst fornøyde med brillen fra ExtraOptical og Nille. De mente de begge skilte seg negativt ut, både i form av opplevelse og kvalitet.

Glassene hos ExtraOptcial brillen hadde ujevnheter og gjorde at det føles som å være på bølger når de brukes.

– Den har en for dårlig optisk kvalitet på glassene, særlig mot kantene, sier dosent Magne Helland.

Daglig leder i ExtraOptical, Øystein Sandø, sier til NRK at han beklager feilen som har oppstått.

– I dette tilfellet har vi dessverre vært vitne til en høyst uvanlig slipefeil, som har medført at glassene i brillen har stått i spenn fordi glassene har blitt slipt for trangt og gir denne uheldige effekten. Dette er noe vi beklager på det aller sterkeste! sier Sandø.

ExtraOptical har de siste årene levert over 100.000 par briller til kunder rundt om i Skandinavia.

– Vi vil i slike tilfeller enten levere nye briller til kunden eller gi pengene tilbake.

– 600.000 solgte briller – ingen klager

Brillene fra Nille kommer også dårlig ut. De markedsføres som lesebriller, og butikken opplyser at man ikke kan bruke disse brillene når man kjører bil.

Magne Helland

Dosent Magne Helland ved Optikerutdanningen.

Foto: Lucian Muntean / NRK

– Det er ujevn styrke i brilleglassene. Produksjonen er ikke nøyaktig nok når det gjelder disse glassene, sier høgskolelektor Bonnie Uchermann.

Innkjøpsdirektør i Nille, Bjørn Vidar Tessem, sier til Forbrukerinspektørene at han er veldig overrasket over at ekspertene mener det er ulik styrke i glassene på brillen de selger.

– Hver linse til brillene blir lasertestet for at de skal være korrekt. Vi kan ikke skjønne at det har skjedd. Vi selger i underkant av 600.000 slike briller i året, og vi har aldri fått én eneste klage.

Nille er nå i dialog med produsenten for å undersøke saken nærmere.

– Utmerket kvalitet

Brillene med best kvalitet har god antirefleks, korrekt styrke og fleksible stenger. Brillene fra Specsavers og Bærum Optikk er også de dyreste brillene Forbrukerinspektørene har undersøkt, og ifølge de to ekspertene er det ikke tilfeldig at nettopp disse brillene kom best ut.

– De er av utmerket høy optisk kvalitet. Det er litt forskjell i antirefleksen, men begge kan være like gode, sier Uchermann.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.