Hopp til innhold

– En forutsetning for «Milepæl-innlegget»

Klima- og miljøministeren flyttet iskanten og grensen for petroleumsvirksomhet i Barentshavet bare timer før olje- og energiministeren inntok podiet på petroleumsmessen i Sandefjord og jublet.

Olje-og energiminsiter Tord Lien (Frp)

Olje-og energiminister Tord Lien (Frp) mener åpningen for petroleumsvirksomhet sørøst i Barentshavet er en milepæl i norsk oljepolitisk historie.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Dette er en milepæl i norsk oljepolitisk historie.

Det sa olje- og energiminister Tord Lien (Frp) fra talerstolen på petroleumsmessen i Sandefjord bare timer etter at klima- og miljøminister Tine Sundtoft hadde flyttet iskanten så langt nord at omstridte områder sørøst i Barentshavet kom utenfor iskanten.

Det åpnet for at Lien kunne proklamere at man utlyser 54 blokker i Barentshavet for petroleumsvirksomhet. 34 av disse ligger sørøst i Barentshavet, og er omstridte områder som tidligere lå innenfor iskanten.

Vil ikke svare på kontakt med miljøministeren

Trine Skei Grande

Venstreleder Trine Skei Grande mener regjeringen har ført oljebransjen bak lyset når de har gitt inntrykk for at iskantproblematikken allerede er avgjort.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Hvilket samarbeid og hvilken kontakt har det vært mellom Klima- og miljødepartementet (KLD) og Olje- og energidepartementet (OED) i denne saken før flytting av iskanten?

Spørsmål om iskanten er det KLD som har ansvar for, men vi har vært kjent med at de har jobbet med å be Polarinstituttet om å komme med en faglig oppdatering med nye isdata.

Offentliggjøringen av ny iskant skjedde kun timer før du gikk på podiet i Sandefjord?

–Timingen rundt offentliggjøring av nye isdata er det mest ryddig at NRK spør KLD om.

Kunne du holdt det samme innlegget under petroleumsmessen hvis ikke KLD hadde flyttet iskanten før du gikk på podiet?

Det er KLDs rolle å komme med nyheter om havisdata, men det kunne jeg åpenbart ikke gjort uten den offentliggjøringen, sier Lien til NRK.

Torsdag møtte han samarbeidspartner og partileder i Venstre, Trine Skei Grande i Politisk kvarter på NRK P2.

Hun er lite fornøyd med flytting av iskant og åpning for petroleumsvirksomhet sørøst i Barentshavet.

Venstre heller kaldt vann i blodet på oljenæringen

Venstre sier også at spørsmålet rundt iskanten skal behandles i Stortinget. Det betyr at oljeboring sørøst i Barentshavet kan bli stoppet.

Både KrF og Venstre er mot petroleumsvirksomhet i dette området blant annet fordi det er sårbart.

Tidligere har Meteorologisk institutt laget en simulering av et oljeutslipp fra Statoils planlagte oljeboring i Hoopområdet (se under).

Artikkelen fortsetter under animasjonen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Oljeutslipp - Bjørnøya» i nytt vindu

– Dette er et veldig viktig næringsområde for fiskeproduksjon. Samtidig har vi ikke noe system for å fjerne olje fra is. Derfor vil en oljekatastrofe i dette område få katastrofale følger, sier Skei Grande.

AKTUELT NÅ