Hopp til innhold

DNB la til rette for nordmenn i skatteparadis

Lekkede dokumenter viser at DNB tilbød norske kunder en ordning som kunne brukes til å skjule penger på Seychellene.

DNB

DNB tar selvkritikk etter avsløringen.

Foto: Ints Kalnins / Reuters

Flere medier tilknyttet organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har varslet en rekke avsløringer tilknyttet hemmelighold av penger søndag kveld.

Flere hundre journalister fra forskjellige land har gått gjennom 11 millioner dokumenter i det som kalles tidenes største lekkasje, og funnet bevis på at et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold av store verdier.

Ifølge Aftenposten, som er den eneste norske avisen som deltar i prosjektet, har DNB i perioden 2006 - 2015 ha lagt til rette for at norske kunder kunne skjule penger i skatteparadiset Seychellene.

Pengene, som sto hos DNB i Luxembourg, skal ha blitt plassert i anonyme postboksselskaper på Seychellene som hadde styremedlemmer fra Panama som dekkpersoner.

Lekkasjen kommer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, som oppretter og administrerer selskaper i såkalte skatteparadiser.

– Vi skulle ikke ha gjort dette

Tom Ratkhe

Konserndirektør Tom Rathke i DNB.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det skal ikke være bevis for at DNB eller kundene har brutt loven.

– Det å bli assosiert med den type virksomhet, er langt utenfor vår toleransegrense, sier konserndirektør Tom Rathke til Aftenposten.

Rathke sier ordningen var etterspurt av kundene, og at de derfor valgte å tilby den.

– Vi skulle ikke ha gjort dette for norske skatteytere. Ikke fordi kundene har gjort noe feil, men fordi konstruksjonen kunne brukes til å skjule formuer og inntekter i utlandet. Det tar vi selvkritikk på. Det skulle vi ikke ha gjort, sier han.

DNB skriver i en pressemelding søndag kveld at rundt 40 selskaper ble etablert mellom 2006 og 2008, og ett i 2010. Rundt 30 av dem var eid av nordmenn, og 20 var bosatt i Norge. Alle selskapene er avviklet.

– Dette er et avsluttet kapitel ved vår virksomhet i Luxembourg. Men vi skulle vært disse sakene foruten. At det var lovlig å opprette denne typen selskaper betyr likevel ikke at det var riktig av oss å gjøre det for disse kundene, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Svein Aaser, som var konsernsjef i DNB frem til 2007, benekter enhver kjennskap til ordningen.

– Det ringer ingen bjeller. Dette kan jeg ikke huske. Vi hadde stor fokus på etiske standarder, sier Aaser til NRK.

Nordea: – Vi følger alle regler

Søndag publiserte Nordea en pressemelding der de tok avstand fra påstander som ennå ikke var publisert.

Der kom det frem at Nordea International Private Banking i Luxembourg knyttes til skatteunndragelse gjennom selskaper som er etablert i Panama.

Ifølge SVT skal Nordeas filial i Luxembourg ha formidlet kontakt med Mossack Fonseca i Panama.

Banken avviser alle anklager.

«Nordea følger alle regler og lover på dette området. Vi vil ikke akseptere å bli misbrukt til skatteunndragelse. Vi har en klar politikk for skatterådgivning og klare etiske standarder. Vi medvirker ikke til skattemessige konstruksjoner som kan anses som skatteunndragelse. Vi hjelper våre kunder med å betale skatten de skal,» skriver banken.

Christian Steffensen, Nordea

Pressesjef Christian Steffensen i Nordea Norge.

Foto: NRK

Pressesjef i Nordea Norge, Christian Steffensen, sier til NRK at de har hatt kontakt med Mossack Fonseca i tilfeller der kunder har bedt om formuesrådgivning.

– Det er kunder som har etterspurt muligheten til å etablere selskaper i utlandet. Det var veldig få kunder, det er hovedsakelig en tjeneste for kunder med komplisert økonomi, gjerne med virksomheter i flere land, sier Steffensen.

Nordea har nå avsluttet samarbeidet med Mossack Fonseca.

– Vi synes det er veldig leit at det kommer opp en sak som setter oss i kontakt med et selskap som det nå viser seg at kan ha drevet i gråsonen på en måte som Nordea ikke ønsker å assosieres med. Vi har ikke fasilitert skatteunndragelser. Det er ikke akseptabelt for oss å bidra til det, sier Steffensen.

AKTUELT NÅ