NRK Meny
Normal

– Det var mengder av blod overalt. Ikke én lyd, ingen som skrek

Lederen for kommandostyrken som stormet Bataclan fredag for én uke siden, forteller at de ble møtt av et «helvete på jord» da de kom inn i konsertsalen.

NBCnews

FØRST PÅ STEDET: Jeremy ledet kommandostyrken som rykket ut til Bataclan forrige fredag. Nå forteller han NBC News om hva som møtte dem i konsertlokalet.

Foto: Skjermdump, NBC News

– Vi inntok posisjonene våre ved inngangen til konsertlokalet. Deretter ble vi møtt av et helvete på jord, sier Jeremy i et intervju med TV-kanalen NBC News.

Av hensyn til jobben i den franske kommandostyrken BRI (Brigade de recherche et d'intervention), vil han ikke bruke sitt fulle navn. Under intervjuet er han maskert – kun øynene synes.

Selv om store deler av ansiktet er tildekket, er han tydelig alvorlig når han forteller om synet som møtte ham da han kom inn i konsertlokalet.

Måtte overse døende og skadde

– Det lå kanskje 700-800 personer på gulvet. Mengder av blod overalt. Vi hørte ikke én lyd, ingen som skrek, sier Jeremy til NBC News.

Folk som lå på gulvet turte ikke å bevege seg av frykt for å bli oppdaget av terroristene. Kommandostyrken måtte overse døende og skadde som trengte hjelp, angriperne var fortsatt i bygningen.

– Mange ba oss om å hjelpe dem fordi de var skadet og blødde. Men vi måtte si nei, vi var nødt til å finne terrorisene først.

FRANCE-ATTACKS-SECURITY-BRI

SPESIALTRENT: BRI er spesialister på skarpe, farlige oppdrag. Kommandostyrken rykket ut til Bataclan forrige fredag og til Saint-Denis onsdag. Dette skjoldet ble brukt under stormingen av Bataclan.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Sa de ville forhandle

De gikk en etasje opp, til galleret. Da de nærmet seg en dør ble de bedt om å rygge av en terrorist som trolig befant seg på scenen.

En av terroristene skal ha presentert gruppen som «soldater av kalifatet», og sa at de hadde kommet for å bekjempe Frankrike og president François Hollande.

– Da jeg prøvde å snakke til dem, sa de at de ville forhandle. Jeg svarte «OK, gi meg et telefonnummer», forteller Jeremy.

Nummeret ble gitt videre til en profesjonell forhandler. Ifølge Jeremy ble det gjennomført fem svært korte telefonsamtaler, der terroristene oppga «klassiske politiske krav».

– Det var egentlig ikke noen virkelige forhandlinger. De ville bare forberede seg før det siste angrepet. De ville ikke forhandle om noe som helst, sier Jeremy.

Grønt lys for å aksjonere

Da kommandostyrken fikk grønt lys for å aksjonere, samlet de seg bak et skjold. Idet de åpnet døren foran seg smalt 25 prosjektiler fra en av terroristenes automatvåpen i skjoldet.

En av Jeremys kolleger ble truffet i hånden og gikk i bakken. Resten av gruppa fortsatte fremover – de hadde blitt enige før de gikk inn om ikke å stanse selv om en av dem skulle bli skadet.

Selv om skuddene haglet, valgte kommandostyrken å vente med å avfyre skudd. Det var rundt 20 gisler mellom dem og terroristen som skjøt. De fortsatte å gå mot dem, og da de var på linje, sprengte den ene angriperen seg i lufta. Den andre forsøkte å gjøre det samme, men ble skutt.

FRANCE-ATTACKS-SECURITY-BRI

REDDET AV SKJOLD: Dette skjoldet ble brukt under aksjonen mot Bataclan forrige fredag.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Vanskelig å sovne

Da de hadde forsikret seg om at det ikke var flere angripere i bygningen, startet evakueringen av de overlevende. Det tok lang tid – mange turte ikke å komme ut fra gjemmestedene sine.

Selv om kommandostyrken har deltatt i skarpe og svært dramatiske oppdrag før, beskriver Jeremy aksjonen på Bataclan som spesielt intens og tøff. Opplevelsene fra konsertlokalet hjemsøker ham.

– Det er vanskelig å sove for tiden, å falle i søvn, sier Jeremy til NBC News.

Onsdag måtte kommandostyrken på nytt rykke ut, da etterforskning tydet på at flere terrormistenkte personer oppholdt seg i en leilighet i Saint-Denis utenfor Paris. Syv personer ble pågrepet og den antatte hjernen bak terrorangrepet ble drept i aksjonen.

Nå håper Jeremy det er over – for denne gang.

– Jeg skal ikke si at vi er glade, men... det er slutten på noe. Kanskje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger