NRK Meny
Normal

Antatt bakmann er død, men terroristjakten fortsetter

Mens europeiske ministre samles i Brussel for å diskutere skjerpet grensekontroll, fortsetter jakten på to personer som kan ha vært direkte involvert i angrepene. Frankrikes statsminister utelukker ikke at aktive terrorceller fortsatt er på frifot.

APTOPIX France Paris Attacks

SKJERPET BEREDSKAP: Franske myndigheter utelukker ikke at aktive terrorceller fortsatt er på frifot. Én uke etter terrorangrepet patruljerer politi og soldater Paris' gater, i et forsøk på å bedre sikkerheten i byen.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

– Vi vet for øyeblikket ikke om det finnes grupper eller individer som kan kobles direkte til angrepene fredag kveld i Paris. Etterforskningen har som mål å finne ut av dette, sa Frankrikes statsminister Manuel Valls torsdag kveld, ifølge Le Parisien.

Han la til at man kan forestille seg at det finnes «aktive grupper eller terrorister der ute fortsatt».

Terroristjakten fortsetter

Mannen som beskrives som hjernen bak terrorangrepene, Abdelhamid Abaaoud, ble drept under en politiaksjon i Saint-Denis utenfor Paris torsdag.

France Paris Attacks

FORTSATT PÅ VAKT: Frankrikes statsminister Manuel Valls.

Foto: Michel Euler / Ap

Salah Abdeslam, som skal ha deltatt i selve angrepet, skal imidlertid fortsatt være på frifot. 26-åringen ble plukket opp i Paris grytidlig morgenen etter angrepet, og ble stoppet flere ganger på vei til Belgia. Abdeslam slapp likevel unna og er nå etterlyst internasjonalt.

Politiet jakter også på en ikke navngitt mann. Denne mulige niende terroristen skal ha blitt observert av flere øyenvitner under terrorangrepet, blant annet sittende i en bil sammen med to identifiserte terrorister.

Krisemøte i Brussel

Europeiske justis- og innenriksministre samles fredag i Brussel for å diskutere Europas svar på den økende terrortrusselen fra ekstremistmiljøer.

Norges justisminister Anders Anundsen (Frp) deltar på møtet, som er initiert av Frankrike.

Bernard Cazeneuve

UTÅLMODIG: Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Foto: Regis Duvignau / Reuters

Det er ventet at EU vil stramme inn grensekontrollene for alle reisende til Schengen-området.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve kommer til å legge press på EU-landene under møtet, skriver Le Figaro. Torsdag skal han ha uttrykt frustrasjon over informasjonen om at Abdelhamid Abaaoud blant annet skal ha oppholdt seg i Hellas før terrorhandlingene.

Pass- og personopplysningskontroll

Flere av dem som knyttes til Paris-terroren, skal ha vært i Syria og kjempet side om side med Den islamske staten (IS). Terroristenes reiserute fra Syria til Europa må ettergås og tettes igjen, mener franske myndigheter.

Ifølge NTB vil de strengere sikkerhetskontrollene i Europa innebære kontroll av pass og sjekk av personlige opplysninger mot databaser.

– Vi kan innføre det nå for en måned, eller for et år, for spesielle ruter. Men for framtiden må vi endre artikkel 7 i Schengen-avtalen for at vi skal kunne sjekke alle systematisk, sier en EU-kilde, ifølge nyhetsbyrået.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt