Hopp til innhold

Amerikansk etterretning advarte om Abdelhamid Abaaoud

Terroren i Paris kan ha fulgt en oppskrift for et avverget angrep i Belgia, ifølge en amerikansk etterretningsrapport.

France Paris Attacks Abdelhamid Abaaoud

BAKMANN: Abdelhamid Abaaoud er mannen franske myndigheter mener ledet terrorangrepene i Paris. Dette bildet publisert i IS' eget blad er av ukjent dato.

Foto: Uncredited / Ap

To personer ble drept og en ble pågrepet da belgisk politi aksjonerte mot et hus i forstaden Verviers utenfor Brussel 15. januar i år.

Kun én måned etter aksjonen mot den mistenkte terrorcellen, skrøt Abdelhamid Abaaoud, som ble drept i en politiaksjon utenfor Paris onsdag, av hvordan han unnslapp politiet.

Det kommer frem i en rapport fra amerikanske Department of Homeland Security, som franske Le Parisien omtaler i dag.

Avisen skriver at terrorangrepene fredag kan ha fulgt en oppskrift for et planlagt angrep som ble avslørt i forbindelse med politiaksjonen i Verviers.

Abaaoud skrøt av at han var i stand til å vende tilbake til Syria etter politiaksjonen i Verviers til tross for at han var etterlyst internasjonalt. Dette i følge et intervju i IS sitt eget magasin Dabiq i februar.

Rapport: Department of Homeland Security

Fant automatvåpen og eksplosiver

Belgisk politiaksjon i januar i år.

AKSJONERTE: Politibilder i fra aksjonen mot et hus i Verviers utenfor Brussel. Bildet er brukt i rapporten fra Department of Homeland Security.

Foto: Skjermdump fra rapporten (Department of Homeland security)

Aksjonen var en av flere i Belgia denne januardagen. I huset fant politiet automatvåpen, eksplosiver, tennhetter, et stort antall mobiltelefoner, kameraer til å feste på hode eller kropp, falske id-papirer og store pengebeløp.

Ifølge politiet forsøkte gruppen også å skaffe til veie en ismaskin som de kunne bruke under frakt av de varmefølsomme eksplosivene.

I rapporten tegnes et kart som viser hvordan angrepet kan blitt planlagt i Syria, styrt fra Hellas av Abdelhamid Abaaoud for så å bli gjennomført i Vest-Europa. Målet for angrepet var mest sannsynlig i Belgia.

Skisse over reise og kommunikasjonliner for angrepet som ble avslørt i Belgia

Et kart som viser terrorcellens aktiviter i fra treningsleire i Syria til «trygge hus» i Hellas og Belgia og medsammensvorne i Frankrike.

Foto: Skjermdump fra rapporten (Department of Homeland security)

Det planlagte angrepet skiller seg fra tidligere IS-angrep som har vært utført av enkeltpersoner som kun har hatt en løs tilknytning eller sympatisert med IS.

Flere av disse angrepene har også vært gjennomført av sinnsforvirrede mennesker. Dette angrepet var derimot planlagt av IS sentralt og ville vært det første større, koordinerte angrepet i Europa.

Gruppens påståtte leder, Abdelhamid Abaaoud , styrte operasjonen fra et «trygt hus i» Athen, Hellas ved hjelp av en mobiltelefon, mens andre medlemmer av gruppen opererte i andre europeiske land. Dette i følge europeiske medier som siterer en høytstående belgisk antiterror- tjenestemann.

Rapport: Department of Homeland Security

Kriminell kompetanse og nettverk

Abdelhamid Abaaoud har sittet fengslet for tyveri. Flere av dem som ble drept, pågrepet eller er under etterforskning etter politiaksjonene i Belgia, hadde også erfaring med kriminalitet.

Lovbruddene kan ha gitt de unge mennene i terrorcellen kompetanse på hvordan man unngår å bli oppdaget av politiet, heter det i rapporten.

Det har også gitt dem tilgang til kriminelle miljøer som kan bistå dem i å unnslippe loven. Ifølge rapporten brukte enkelte av medlemmene i gruppen fem forskjellige mobiltelefoner og simkort i kommunikasjonen seg imellom.

I følge opplysninger i belgiske medier fanget overvåkning opp kommunikasjon mellom medlemmer av terrorcellen på fransk, arabisk og en marokkansk dialekt. Det ble ofte brukte kodet språk for å diskutere planer om angrep. Dette for å gjøre det vanskelig for politi og etterretningstjenester å oversette innholdet.

Rapport: Department of Homeland Security

Da Abdelhamid Abaaoud slapp ut av fengsel, reiste han til Syria og sluttet seg til IS. Sent i 2014 skal familien hans fått telefon om at han var blitt drept i kamp.

Rapporten hevder at hensikten med denne beskjeden var å avlede belgisk politi, slik at Abaaouds deltakelse i planleggingen av angrepet ikke skulle bli lagt merke til.

Abdelhamid Abaaoud i IS bladet Dabiq

DREPT: Dette bildet fra IS' eget magasin skal vise Abdelhamid Abaaoud sammen med de to som ble drept i politiaksjonen i Belgia i januar i år. Abaaoud står lengst til høyre i bildet.

Foto: SKJERMDUMP FRA RAPPORTEN (DEPARTMENT OF HOMELAND SECURITY)