Hopp til innhold

– Det er ikke vits i å søke sommerjobb når man ikke engang får svar fra bedriftene

Norske bedrifter vil ansette færre sommervikarer i år enn før, og færre unge vil lykkes i å få sommerjobb, tror organisasjonen Virke.

Juni Gjertsen Barkbu

FÅR INGEN SVAR: Juni Gjertsen Barbu er oppgitt over bedrifter som ikke tar seg tid til å svare på søknader fra unge som henne som ønsker seg sommerjobb. – Det er lett for unge å gi opp, sier hun.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Jeg har brukt masse tid på å skrive CV og sende inn søknader om sommerjobber uten å få et eneste svar. Det er litt dumt, man vet jo ikke engang om de leser søknaden din eller om den havner i søppelbøtten, sier Juni Gjertsen Barbu.

Hun går siste året på videregående og skal studere økonomi til høsten. Hun har både oppsøkt butikker og serveringssteder med søknader og CV. Hun har sendt inn søknader til ledige sommerjobber som har vært annonsert på blant annet Finn.no, uten å få en eneste tilbakemelding fra arbeidsgiverne.

– Det er lett at man gir opp å søke jobber når man ikke får en eneste tilbakemelding på søknaden. Da vet man ikke noe om hvorfor man ikke får jobb, om man mangler kompetanse eller om det er noe galt man skriver, sier hun.

Voldsom interesse for sommerjobber

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke

FÆRRE SOMMERJOBBER: Bedriftene ansetter færre sommervikarer enn tidligere, men administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen oppfordrer sjefene til å være sitt samfunnsansvar bevisst å ansette unge under utdanning i sommervikariater.

Foto: Anne cecilie Remen / NRK

Det er ikke uvanlig at bedrifter får hundrevis av søknader på jobbannonsene sine.

Hos Finn.no merker man at det er stor interesse for sommerjobber.

– Sommerjobb er blant de mest brukte søkeordene hos oss, og mange starter allerede å søke i november, forteller kommunikasjonsrådgiver Adele Cappelen hos Finn.no.

Men ungdomskullene er store og det er mange om beinet, samtidig som færre bedrifter ansetter sommervikarer. Det har vært en nedadgående trend i flere år, og særlig siden 2009, viser tall fra SSB.

Hos Finn.no er det hittil i år en nedgang i antall ledige sommerjobber, men her håper man at det tar seg opp nærmere sommeren.

Digitalisering og økt behov for kompetanse

– Vi er spente på hvordan denne sommeren blir. Dessverre er det en nedadgående utvikling i antall sommerjobber, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det er vanskelig å peke på tydelige årsaker. Det viktigste er nok omstillingen særlig handelen står i. Digitalisering og økte kompetansekrav kan også være en medvirkende årsak, sier Kristensen.

En undersøkelse Virke gjorde i 2019 viste at 58 prosent av medlemsbedriftene ikke hadde planer om å ansette sommervikarer.

– Vi håper at flere bedrifter er seg sitt ansvar bevisst og ansetter unge folk under utdanning som sommervikarer, sier Kristensen.

Netthandel og digitalisering fører til at særlig butikkene ansetter færre vikarer om sommeren,

Økt turisttilstrømming har ført til at reiselivsbransjen har ansatt flere vikarer de siste årene, men korona-viruset kan endre dette bildet.

Råd til unge

Virke-sjefen synes det er beklagelig at bedrifter ikke tar seg tid til å svare unge jobbsøkere.

– Det er bra om bedriftene svarer de som søker, om de har mulighet til det. Det trenger ikke være mer enn at man orienterer om at stillingene som er utlyst er besatt, sier Kristensen.

Virke-sjefen mener at unge ikke må gi opp selv om de ikke får svar på søknader de sender.

– For det vil fortsatt finnes jobber for unge, sier han.

Rådene hans er:

  • Bruk nettverket ditt og foreldrenes nettverk til å forhøre deg om sommerjobber.
  • Tenk gjennom hva du er god til og om du har interesser og ferdigheter som du bør fremheve når du skriver søknad og CV.
  • Oppsøk bedrifter og butikker, ta med papirene og si du ønsker deg sommerjobb.
  • Ikke gi deg og vis engasjement.
  • Ta småjobber.

Juni Gjertsen Barbus drømmejobb er å jobbe på en aktivitetsleir for barn til sommeren.

Og hun vet hva pengene fra en sommerjobb skal gå til:

– Til høsten skal jeg studere økonomi og flytte hjemmefra. Da må jeg ha penger til depositum på leilighet.

Gjennom en bekjent har hun til slutt fått sjansen til å jobbe som ekstravakt på en lokal pannekakekafè, men om det blir sommerjobb, vet hun ikke.

AKTUELT NÅ