Hopp til innhold

– De kriminelle skal ut

Statsminister Jens Stoltenberg står på sitt i saken om papirløse Maria Amelie – Har man fått avslag, skal man reise ut, sa han under Stortingets spørretime.

Video Stoltenberg svarte på Amelie-spørsmål

Se video: Jens Stoltenberg svarte på spørsmål om norsk asylpolitikk og Maria Amelie i Stortingets spørretime i dag.

Per Sandberg (Frp) var først ute med å spørre om de siste ukers saker rundt norsk asylpolitikk og spesielt Maria Amelie.

– Jeg vil først åpne med å gi litt ros til statsministeren og Arbeiderpartiet, som på tross av et voldsomt press fra media, samarbeidspartnere og organisasjoner står fast på at det skal være likhet for loven, sa Sandberg.

Deretter fortsatte Frp'eren med å si at han ville stille spørsmålet sitt på generelt grunnlag:

«Den siste tiden er det avslørt store mangler og hull i utlendingsloven og offentlig norsk innvandringspolitikk. Man har lite kontroll med hvem som bor her. Dette vitner om at vi har en asyl- og integreringspolitikk som er uten kontroll. Hva gjør vi for å få en anstendig asylpolitikk?»

– Jeg er enig at de siste dagers saker gjør at det er viktig å diskutere norsk asylpolitikk. Regjeringens asylpolitikk bygger på at alle skal få en individuell vurdering, og behandlingen rundt saken om Maria Amelie har nettopp vært gjenstand for individuell vurdering gjennom mange år. Oppfyller man ikke kravene, må man reise ut, svarte Stoltenberg.

– Avslag betyr utsendelse

Marie Amelie utenfor Trandum

Maria Amelie ble i går sluppet fri fra varetekt på Trandum asylmottak.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Stoltenberg setter fokus på at de hele tiden vurderer asylsøkere individuelt.

– Dette er hele tiden en utfordring for oss, og vi prøver å være bestemte og konsekvente. Men vi skal alltid gi beskyttelse til de som trenger det.

– Vi stiller opp for enkeltmenneske, men når det er truffet en beslutning i flere runder, så må den beslutningen gjennomføres. Det er snakk om likhet for loven. Det er åpenbart at kriminelle skal ut.

Forsvarte egen asylpolitikk

Trine Skei Grande (V) pekte på at norsk asylpolitikk stadig har blitt strammet inn, og ligger på yttersiden i Europa.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande (V) spurte Stoltenberg om asylpolitikken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Trives du i selskap med Frankrikes Nicolas Sarkozy og Italias Silvio Berlusconi?, spurte Skei Grande.

– Vi må stå inne for konsekvenser av den politikken vi kjører, noe som innebærer nøye individuell vurdering. Det tar tid, men da må vi ta beslutningen på alvor. Jeg trives godt med denne politikken. Human, rettferdig og konsekvent, svarte Stoltenberg.

– Åpne for å justere regler

Statsministeren la til at det snart kommer en stortingsmelding om barn på flukt. Han sa også at regjeringen har blitt strengere på tvangsutsending for å øke frivillige returer.

– Vi er alltid åpne for å justere reglene. Hovedproblemet er at de som har fått avslag på asylsøknaden ikke samarbeider eller reiser frivillig.

Høyres Jan Tore Sanner spør statsministeren om han ønsker et system hvor Stortinget kan gripe inn i enkeltsaker, men det avviser Stoltenberg.

– Mot regelendring

I forrige uke sa statsministeren at det er bred støtte til det gjeldende regelverket i Arbeiderpartiet, trass i intern kritikk etter arrestasjonen av Maria Amelie.

Les: Vil ikkje endre regelverket

I går uttalte NRKs politiske kommentator at regjeringen er svært nær en regelendring som gjør at Maria Amelie og andre i hennes situasjon, sendes ut av landet, men unngår utvisning.

I denne nye ordningen ligger det at Maria Amelie, og andre med ulovlig opphold, fremdeles må sendes ut av landet.

Men i motsetning til i dag, der det normale er at det med uttransporteringen også følger et innreiseforbud til Norge i en viss periode, skal det være mulig å kunne returnere til Norge som arbeidsinnvandrer uten «karantenetid».

Demonstrasjon foran slottet

Eivind Trædal, kjæresten til Maria Amelie, demonstrerer utenfor slottet.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Lange dager

Maria Amelie ble arrestert utenfor Nansenskolen på Lillehammer 12. januar etter å ha fått endelig avslag på asylsøknad. Da hadde hun bodd som papirløs asylsøker i Norge siden 2002.

I går ble hun sluppet fri fra varetekt på Trandum, men det er likevel planlagt at hun skal sendes tilbake til Russland om kort tid.

I dag skal Høyesterett bestemme om 25-åringen må sitte fengslet frem til hun eventuelt blir sendt ut.

Les også: – Hvor skal jeg dra? Dette er mitt hjem

AKTUELT NÅ