Hopp til innhold

– Avgjørende at privatpersoner åpner hjemmene sine for flyktninger

I dag kom nye anslag som viser at 25.000 asylsøkere vil komme til Norge i år. Utlendingsdirektoratet og Kommunenes organisasjon (KS) mener det er avgjørende at nordmenn åpner hjemmene sine.

Enslige asylsøkere kontrolleres på Svinesund

KOM I SEPTEMBER: 4.900 asylsøkere kom til Norge i september, blant annet disse to guttene fra Eritrea, som kom med en buss fra Malmø i Sverige. Foran står politibetjent Jofrid Morken og tollbetjent Malin Strandberg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mens det i 2014 kom 11.480 asylsøkere til Norge, anslår Utlendingsdirektoratet (UDI) at det vil komme mellom 20.000 og 25.000 asylsøkere i løpet av 2015.

Det er langt flere enn tidligere antatt, og betyr at kommunene må bosette langt flere enn man har trodd.

UDI og Kommunenes organisasjon (KS) mener privatpersoner nå må åpne hjemmene sine.

– Avgjørende med private

– Jeg tror det er lurt for at kommunene skal klare å finne boliger til alle, jeg tror det er helt avgjørende at private leier ut, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Frode Forfang

PRIVATE HJEM AVGJØRENDE: UDI-direktør Frode Forfang.

Foto: Nora Lie/UDI

– For å få bosatt alle, kan ikke kommunene kun basere seg på å kjøpe boliger selv. De trenger det private leiemarkedet, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS.

– Det er ingen tvil om at kapasiteten når det gjelder kommunale boliger er på knelestadiet i mange kommuner, sier Eide.

Må bosette mange flere

Til nå har man trodd at behovet for bosetting ville være 50.000 personer over fire år - med 13.200 personer i 2016.

Dette tallet må oppjusteres kraftig, sier Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som er ansvarlig for bosettingen.

– Akkurat hvor mange flere kommunene må bosette til neste år blir klart i slutten av måneden. Da vil vi sende ut en ny anmodning til kommunene, sier kommunikasjonssjef Bjørg Karin B. Buttedahl i IMDi.

Ingen spesielle krav

Forfang sier det ikke er noen spesielle krav til boliger som kan leies ut til kommunen, som har ansvaret for å få bosatt flyktningene.

– Det er ikke noen helt klare minimuskrav som skal til. Der du kan leie ut til en nordmann, kan du også leie ut til en asylsøker, sier Forfang.

Han anslår at behovet for bosetting vil bli ekstra stort i andre halvdel av 2016.

– Da vil vi ha behandlet sakene til asylsøkerne som kommer nå. Vi har akkurat lyst ut mange nye stillinger for at vi skal kunne ta unna alle dem som kommer nå.

– Åpner hjemmene sine

Allerede nå er det mange husholdninger som har tilbudt hjemmene sine til flyktninger.

På tre uker har over 1.800 husholdninger med til sammen 4.500 sengeplasser meldt fra at de vil huse flyktninger gjennom nettsiden tilfluktshjem.no, skriver TV 2.

Over halvparten av husholdningene tilbyr akuttinnplassering og ikke et permanent sted å bo.

AKTUELT NÅ