Hopp til innhold

Vil du åpne hjemmet ditt for en flyktning?

En ny nettside, som blir lansert i dag, vil kartlegge hvem som er villig til å åpne hjemmet sitt for flyktinger. Hensikten er at folk med husrom kan registrere seg for å bosette flyktninger i private boliger og hjem.

NY NETTSIDE: Jan Olav Ryfetten

NY NETTSIDE: Jan Olav Ryfetten håper folk som har ledige rom vil åpne hjemmene sine for flyktninger.

Foto: NRK

– Behovet er stort, og jeg tror mange vil åpne hjemmene sine, sier styreleder i stiftelsen bidra.no, Jan Olav Ryfetten, til NRK.

I dag lanserer stiftelsen bidra.no, i samarbeid med avisen Vårt land, nettiden tilfluktshjem.no. Her kan man skrive inn navn, adresse og hvor mange senger man har ledige for å huse flyktninger i sitt private hjem.

– Det kan være man har et stort hus, barna har flyttet ut eller man har en ledig sokkelleilighet. Én ting er å like en Facebook-side. En annen ting er å gå inn aktivt på en nettside og forplikte seg til å ta imot personer på flukt, sier Ryfetten.

Skjermdump av nettsiden tilfluktshjem.no

Slik ser den nye nettsiden ut. På tilfluktshjem.no kan man gå inn og registrere seg hvis man vil huse en flyktning.

Foto: Skjermdump / tilfluktshjem.no

Myndighetene kan ta kontakt

Tanken er først og fremst å lage et register for å så overlevere det til myndighetene, UDI og kommunene - slik at de kan ta engasjementet videre.

– De kan da ta kontakt med de som har meldt seg, og si "hei du sa deg villig til å huse en flyktningfamilie". Så kan myndighetene komme og se hvordan man kan få det til i praksis, sier Ryfetten.

– Kommunene blir glade

Birgitte Lange

Assisterende direktør i UDI Birgitte Lange tror nettsiden kan bidra til å frigjøre kapasitet på asylmottakene.

Foto: Nora Lie

Assisterende direktør i UDI, Birgitte Lange, tror nettsiden kan være til kan være til stor hjelp. Ikke nødvendigvis for nyankomne asylsøkere, men for dem som allerede har fått avklart flykntingstatus og venter på bolig på asylmottakene.

– Det vil frigjøre kapasitet i asylmottakene. Det vi gjøre det lettere og raskere for oss å finne tak over hodet til alle de nyankomne asylsøkere i Norge.

Også Helge Eide, direktør for interessepolitikk i kommuneorganisasjonen KS, er positiv på vegne av norske kommuner.

– Kommunene blir nok glade for å få tips om leiligheter eller hus som er egnet for å bosette flyktninger.

AKTUELT NÅ