Hopp til innhold

Stavanger vil la private ta imot flyktninger

Stavanger kommune vil tilrettelegge for at privatpersoner skal kunne ta imot syriske flyktninger hjemme hos seg sjøl.

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) og de andre politikerne vil at byens innbyggere skal kunne bidra til å ta imot flyktninger fra Syria. Fra tirsdag morgen kan alle som har klær, utstyr, husvære eller tid å bidra med, ta kontakt med kommunen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Flertallspartiene i Stavanger kom med nyheten under en pressekonferanse i byen klokka 11 mandag.

– Stavanger kommune tar imot 250 syriske flyktninger så fort som mulig, opplyste blant andre ordfører Christine Sagen Helgø (H) på pressekonferansen.

Politikere på pressekonferanse om Syria-flytkninger

Flertallspartiene på pressekonferansen mandag formiddag. Fra venstre Karl W. Sandvig (Pp), John Peter Hernes (H), Per A. Thorbjørnsen (V), Christine Sagen Helgø (H), Bjørg Tysdal Moe (KrF) og Bjarne Kvadsheim (Sp).

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tallet 250 har vært klart en stund, men nå skal det skje raskere enn først planlagt. Trolig kommer flyktningene allerede neste uke. Politikerne er også positive til å ta imot flere, men da må Stortinget åpne for dette, sier Helgø.

Tar imot alt fra tirsdag klokka 09.00

Samtidig inviterer de byens befolkning til å bidra, enten det er med klær og utstyr, dugnadstimer som faddere eller med husvære. Fra tirsdag morgen klokka 9 kan alle som har noe å bidra med, ta kontakt med kommunen.

Jeg har sjøl fått meldinger fra flere som ønsker å låne ut leilighetene sine eller bidra som faddere.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H)

Syria-senteret får plass i Norges Bank-bygget, som ligger like ved Domkirken i sentrum.

Norges Bank i Stavanger

Stavanger-innbyggere som vil hjelpe flyktninger fra Syria kan kontakte kommunen her i Norges Bank-bygget i sentrum fra klokka 09 tirsdag morgen.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

– Dette er en dugnad. Kommunen gjør sitt, men vi inviterer også enkeltpersoner og organisasjoner til å være med, sier Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Hun ser for seg at dette samarbeidet koordineres av kommunen.

– Det er veldig viktig at folk skjønner at mitt bidrag er viktig, og melder seg, sier Tysdal Moe.

Vil organisere hjelp i ulike grupper

– Vi har snakka om å ha ulike grupper som jobber med ulike tema – én for bolig, én for aktiviteter, én for faddergrupper og så videre, slik at ikke alle jobber med alt, sier Helgø.

Eksempelvis ser politikerne for seg at det er kommunen som godkjenner eventuelle bosteder privatpersoner tilbyr flyktningene.

Ifølge Sagen Helgø er det ennå ikke enighet mellom kommunen og staten om hvem som skal ta regninga for de 250 flyktningene Stavanger har sagt ja til. Men det setter flertallspartiene til side nå.

– Vi har ikke tid til å vente på forhandlingene. De som nå sitter i mottak og venter, kan komme med en gang, sier hun

Vil låne ut leiligheter

Den siste tida har mange engasjert seg, både i hjelpeorganisasjoner og gjennom private initiativ. Det vil Stavanger-politikerne ta vare på.

– Jeg har sjøl fått meldinger fra flere som ønsker å låne ut leilighetene sine eller bidra som faddere. Vi oppretter senteret for å kunne koordinere all den dugnadsånden, sier hun.

Venstres Per A. Thorbjørnsen presiserer at Syria-senteret og dugnadsinvitasjonen ikke er et forsøk på å slippe unna ansvar kommunen allerede har tatt på seg, eller kommer til å påta seg.

– Kommunen har fremdeles hovedansvaret. Dette er ikke et forsøk på privatisering. Mange av flyktningene kommer med traumer og andre helseproblemer. Selvfølgelig skal kommunen, med sitt apparat, inn. Dette er en dugnad sammen med hele byen, sier han.