NRK Meny
Normal

UDI: - Private bør ikke huse nyankomne flyktninger

Mange vil åpne hjemmene sine for nyankomne flyktninger, men UDI vil heller ha hjelp på andre måter.

Birgitte Lange

UDIs assisterende direktør, Birgitte Lange, mener det ikke er mottaksplasser som trengs fra private som vil engasjere seg.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

Abdul Hamid og hans høygravide kone er to av dem som sitter på Politiets utlendingsenhet på Tøyen mandag formiddag. De har reist i nesten to måneder, og nå er alt de vil ha en seng å sove i.

Flyktninger på PU

Abdul Hamin og hans høygravide kone sitter på Politiets utlendingsenhet på Tøyen og venter på å bli registrert. De ønsker mer enn noe annet å ha en seng å sove i.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs / NRK

Og det er det mange som ønsker å tilby.

Over 80.000 mennesker har nå blitt medlem av facebook-gruppen «Refugees Welcome to Norway», og mange har gitt uttrykk for at de vil åpne hjemmene sine for at dem som kommer skal ha en seng å sove i.

Stavanger kommune har også i dag åpnet for private mottak.

Skeptisk til private

Også Utlendingsdirektoratet får henvendelser fra privatpersoner som vil hjelpe ved å tilby sengeplasser for nyankomne flyktninger. Det takker de likevel nei til.

– Vi er veldig glade for engasjementet folk viser, men vi er avhengig av at det er en viss størrelse på mottakene, av hensyn til logistikk og administrasjon. De nyankomne skal gjennom en del rutiner, som helsesjekk og intervjuer, og da er det mye mer effektivt for oss å forholde oss til mottak med flere mennesker i, sier Birgitte Lange, assisterende direktør ved UDI.

Hun forteller at minimumskravet for mottak av flyktninger er at en kan ta imot minst 50 mennesker.

Løpende vurdering

I dag mener Lange at UDI klarer å innkvartere alle dem som kommer, og ikke behøver hjelpen fra private som melder seg. Hun er likevel åpen for at dette kan forandre seg, og at det kan føre til en endring i holdningen til private mottak.

– Vi må vurdere situasjonen forløpende. Vi har et ansvar for at alle som kommer til Norge skal få tak over hodet, og det ansvarer tar vi på største alvor.

Natt til lørdag ble likevel to flyktninger plukket opp av private utenfor Røde Kors, da de ikke hadde et sted å sove. Både Politiets utlendingsenhet og Røde Kors var stengt. Lange roser innsatsen til det norske folk.

– Det er et flott engasjement over hele landet, og det blir satt stor pris på av både asylsøkerne og oss i det formelle apparatet. Vi anbefaler alle som vil hjelpe å ta kontakt med sin kommune eller en frivillig organisasjon for å finne ut hvilken hjelp som virkelig trengs.

– Hvis en for eksempel åpner sin bolig for dem som har fått opphold, frigjør det mottaksplasser for nyankomne flyktninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger