Hopp til innhold
5G mobilntt
Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

5G-nettet

Oppsummert

Både Telia og Telenor dropper å bruke Huawei som operatør når det nye 5G-netett skal bygges ut. Begge selskapene velger Ericsson. Flere vestlige myndigheter frykter at Huawei kan bli brukt til etterretning av kinesiske myndigheter.

 • Canada utestenger Huawei

  Den kinesiske teknologigiganten Huawei får ikke delta i utbyggingen av Canadas 5G-nettverk. Myndighetene frykter at KIna skal spionere på canadiere gjennom teknologien.

  Utestengingen bekreftes av en talsperson for Canadas minister for offentlig sikkerhet, Marco Mendicino. USA og flere andre land har også utestengt Huawei fra sine 5G-nett.

 • Har utført 5G-tester på flyplass

  I USA frykter flymyndigheter og interesseorganisasjoner at 5G-utrulling kan føre til forstyrrelser på høydemålere.

  Det har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ikke oppdaget i sine 5G-tester på Kjeller flyplass i Lillestrøm kommune.

  – Observasjoner og analyser så langt viser ingen operasjonelle påvirkninger på radarhøydemålerne i de helikoptrene som var med på testene, skriver Nkom i en pressemelding.

  – Hoveddelen av frekvensbåndet som brukes for 5G i USA, ligger nærmere frekvenser for høydemålere enn det vi bruker i Norge og Europa. Det er viktig å undersøke om det kan være utfordringer i Norge og Europa også, skriver Nkom. (NTB)

 • Frykter 5G kan sette fly på bakken

  I USA har de største flyselskapene truet med å sette flyene på bakken på grunn av frykt for at 5G-teknologien kan forstyrre instrumentene i flyet under landing. Seksjonssjef for flyplass og flysikring i Luftfartstilsynet, Henning Tennes (bildet), sier at de følger saken tett, men at det problemstillingen ikke er lik i Norge.

   Seksjonssjef for flyplass og flysikring, Luftfartstilsynet, Henning Tennes.
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Sikkerheit kan bli ei utfordring

  Om få år kjem alle til å bruke 5G, eller den femte generasjons mobilnett.

  – Det blir den mest kritiske infrastrukturen vi nokon gong har sett, og då blir vi meir sårbare, seier Olav Lysne, som er direktør ved forskingssenteret Simula Metropolitan og professor i informatikk ved OsloMet.

  Den nye teknologien for mobiltelefonar og mobilt internett er så avansert at Lysne er redd for konsekvensen om noko går gale. Det er fordi han trur at nettet til mobiltelefonar, politiet, forsvaret, helse, også vidare, skal inn i same teknologi.

  Likevel presiserer han at 5G-nettet er meir sikkert enn 4G-nettet.

 • 5G-problemer i Folldal

  Telias 5G-oppgradering av basestasjonen i Folldal sentrum skaper problemer for både innbyggere og kommunen, skriver nettstedet Folldalportalen. Ustabiliteten har blant annet ført til at Telia-kunder sliter med å ringe, sende meldinger og komme seg på internett.

AKTUELT NÅ