Stenger kinesiske selskaper ut av 5G-utbygging

Selskapene som byr på de første 5G-frekvensene i Sverige, får ikke bruke produkter fra kinesiske Huawei og ZTE.

HzTKnqhRKuQ

Huawei utestenges fra det svenske markedet.

Foto: Andy Wong / AP

Den svenske Post- og telestyrelsen (PTS) har i samarbeid med det svenske forsvaret og sikkerhetspolitiet satt flere krav til budgiverne. Dette gjøres for å sikre at svensk sikkerhet blir ivaretatt, skriver PTS i en pressemelding.

– Ny installasjon og ny implementering av sentrale funksjoner kan ikke utføres med produkter fra leverandørene Huawei eller ZTE. Det skriver PTS i pressemeldingen.

PTS krever også at de, som får kontrakt, faser ut både Huawei og ZTE innen 2025.

Det er fire søkere som har fått tillatelse til å delta i den første auksjonen på 5G-frekvensene. Deriblant Net4Mobility - et samarbeid mellom svenske Tele 2 og Telenor.

Flere land dropper Huawei

ZduCNl-kBR0
Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Flere land har innført forbud mot Huaweis utstyr for utbygging av 5G nettet. Grunnen er påstander om at Huawei har tette bånd til det kinesiske kommunistpartiet. Og frykten for at den kinesiske regjeringen kan stjele informasjon gjennom selskapet.

Norske sikkerhetsmyndigheter og PST fryktet også at Huawei kan legge inn kinesiske bakdører i sentral, norsk infrastruktur.

Huawei har avvist anklagene, og sier selskapet ikke har nære bånd til den kinesiske regjeringen.

Både Telenor og Telia valgte Ericsson som leverandører av 5G-nettet over Huawei.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt