I dag kan du velge mellom nesten 500 forskjellige studier

I dag åpnet Restetorget 2011, der 488 ledige studier kan søkes gjennom Samordna opptak. Totalt venter 2900 ledige studieplasser på den rette studenten.

Høgskolen i Oslo

Høgskolen i Oslo er et av stedene der man kan finne resteplasser til høsten. Her i lesesalen med Sondre Valen-Sendestad (student), Bjarte Kofoed-Larsen (leder av velferdsrådet og 3.årsstudent) og Anders Skaug (student) fra i vår, da det ble kjent at lærerutdanningen er blant vinnerne til høyere utdanning i år.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

I dag ble det lagt ut 488 ledige studier på Restetorget. Disse fordeler seg på 36 høyskoler og universiteter over hele Norge.

Totalt vil det si at det er rundt 2900 ledige studieplasser som venter på en student.

Det har vært en oppgang i antall ledige studier og studieplasser i forhold til i fjor. Da ble det lagt ut 429 ledige studier, og cirka 2600 ledige plasser .

– Det er et veldig godt utvalg på Restetorget i år. Det er mange spennende studier, og det er god spredning over hele landet. Her er det virkelig en god mulighet til å skaffe seg en studieplass, sier Pål Kalvsjøhagen, informasjonsansvarlig for Samordna opptak, til NRK.no.

Kalvsjøhagen kan ikke opplyse om hvilke studier som har flest restplasser i år, da studiestedene ikke oppgir antall.

– Er du villig til å bosette deg i distriktene, kan du fortsatt ha mulighet til å få plass på det studiet du er interessert i, forteller informasjonsrådgiver i Samordna opptak, Pål Kalvsjøhagen.

Samordna opptak (SO) har per april 2011 registrert rundt 108 600 søkere til høyere grunnutdanning. Det er ca. 5 200 (pluss 5,3 prosent) flere søkere enn i 2010.

Webdesign og «Music Management»

Blant studiene på lista er bachelor i maskiningeniør i ved Høgskolen i Stord/Haugesund (HSH), bachelor i ernæring og ledelse ved Høgskolen i Akershus (HiAk) og yrkesfaglærerutdanning i medier og kommunikasjon ved HiAk.

Pål Kalvsjøhagen

Pål Kalvsjøhagen, informasjonsansvarlig for Samordna Opptak, kan melde om et godt utvalg på Restetorget.

Foto: Samordna opptak

Dersom man er interessert i webdesign, kan det kanskje friste med en bachelor i dynamisk webdesign ved Høgskolen i Buskerud (HiBu), avdeling Hønefoss.

Dersom man er interessert i en mediekarriere, og er villig til å bo et stykke nord i landet, kan en bachelor i medieproduksjon ved Høgskolen i Finnmark (HiF) være attraktivt.

Et alternativ kan være digital medieproduksjon ved Høgskolen i Hedmark (HiHm), avdeling Rena.

I Rena kan man også sikte seg inn på en karriere innen musikkindustrien, ved å ta en bachelor i «Music Management».

Ved Høgskolen i Lillehammer (HiL) kan man blant annet velge mellom en bachelor i dokumentarfilmproduksjon – lyd, eller en bachelor i film – og fjernsynsvitenskap.

Ved Høgskolen i Narvik (HiN) finner man et studie som tilsynelatende ikke er hverdagskost.

En mastergrad i satellitteknologi er nemlig noe av det HiN har lagt ut på Restetorget 2011.

I tillegg er det ledige resteplasser ved blant annet Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Volda, Mediehøgskolen Gimlekollen, Universitetet for miljø – og biovitenskap, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Tromsø.

Åpnet 09.00

Restetorget åpnet i dag klokken 09.00, og det er mulig både for dem som allerede er søkere i det samordna opptaket, og for nye søkere å søke.

Det er fortsatt slik at man må fylle studiekravene for å få en plass, men det er også mulig å søke studieplasser som falt bort i hovedopptaket, fordi man har fått plass ved et høyere prioritert studium.

Dersom det er flere kvalifiserte restetorgsøkere enn det er restplasser på studiet, vil de som melder seg først få tilbudene.

Hvis man takker ja til et tilbud på Restetorget, mister man automatisk tidligere tilbud om studieplass, men ikke eventuell plass på venteliste.

12 læresteder deltar også i Samordna opptak, uten å ha lagt ut noen ledige plasser på Restetorget.

Blant disse er Arkitektur – og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges Handelshøyskole (NHH), Norges idrettshøgskole (NIH), Norges veterinærhøgskole (NVH), Politihøgskolen (PHS), Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Oslo (UiO).

Kommer flere studieplasser

Men alt håp er likevel ikke ute for de som aller helst vil studere ved et av disse lærestedene.

Siste frist for å svare på hovedopptaket er førstkommende tirsdag, 26. juli.

Ettersom flere takker nei til sine tildelte plasser i hovedopptaket, vil også mange av disse dukke opp på Restetorget.

– Restetorget vil bli oppdatert med nye studieplasser utover i juli og august. Det kan hende at det dukker opp plasser i byene litt senere, sier Kalvsjøhagen i Samordna opptak.

Det er med andre ord ikke alt man kan finne på Restetorget. Et eksempel på hvor attraktive enkelte studier kan være, får man fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

NTNU fikk 3721 søkere til sitt nye seksårige profesjonsstudie i psykologi. De nesten 4000 søkerne har slåss om 58 studieplasser, og nesten 2000 står nå på venteliste, skriver NTNU i en pressemelding.

I tillegg til Restetorgets oversikt, har også Studievalg.no oversikt over en rekke studier fra fagskoler og folkehøgskoler, som ikke inkluderes i Samordna opptak.

Totalt gjelder dette 350 studier, og en rekke av disse har også ledige studieplasser.

Eksempler på studier som fortsatt har ledige studieplasser, men som man ikke finner gjennom Samordna opptak, er:

Ernæring, foto, markedsføring, akupunktur, programmering, reiseliv, film, spilldesign, kunst, journalistikk, språk, helsefag, interiør, animasjon, IT, mote, makeup, regnskap, pedagogikk og kontorfag.

Sjekk hele listen over restplasser på Restetorget her.

Sjekk listen over studier som ikke er med på Samordna opptak her.

Slik søker du om en resteplass

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger