Hopp til innhold

25 personer er smittet av koronaviruset i Norge: – Vi har store mørketall

Mandag kveld opplyste Folkehelseinstituttet at 25 personer har fått påvist smitte av det nye koronaviruset i Norge. FHI sier samtidig at det kan være store mørketall når det gjelder hvor mange som er smittet.

Korona-testing

OMFATTENDE TESTING: Prøver som undersøkes for mulig koronavirus på Asker og Bærum legevakt. Personer som tror de kan være smittet frarådes å dra til legevakta.

Foto: Anders Fehn / NRK

Søndag kveld informerte Folkehelseinstituttet at 19 personer i Norge var smittet av koronaviruset. Dermed er det påvist ytterligere 6 tilfeller det siste døgnet.

Ingen av de dem er alvorlig syke, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

De nye tilfellene har alle tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet. De er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

Kan gå over i ny fase

FHI sier den nåværende smittespredningen ikke er uventet. Folkehelseinstituttet skiller mellom tilfeller der man kjenner hele smittekjeden, og tilfeller der man ikke gjør det.

Vold sier det er gjort omfattende smitteoppsporing, og at FHI så langt har god kontroll.

Helsemyndighetene forventer samtidig at smittespredningen kan gå over i en ny fase, der vi får smittespredning i Norge uten at FHI klarer å knytte alle de smittede til et kjent utbruddsområde.

– De fleste tilfellene har en tilknytning til Italia, men vi forventer at vi får tilfeller som ikke er knyttet til reise, men at det blir smittespredning internt i landet, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

– Målet for tiltakene som gjennomføres nå, er at færrest mulig blir smittet fremover, og at tilfellene spres ut i tid slik at helsetjenesten har tilstrekkelig kapasitet til å ivareta de som kan bli alvorlig syke, forklarer Vold.

Line Vold, avdelingsdirektør, smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet

Line Vold, avdelingsdirektør, smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet, om mørketall.

– Store mørketall

NRK har vært i kontakt med legen som er bekreftet smittet ved Øyeavdelingen på Ullevål sykehus. Vedkommende forteller om svært lette symptomer, som minner om «å bare være tett i nesen».

Vold sier det ikke er uvanlig.

– Det er et bredt spekter. Over 80 prosent får mildere symptomer. Så er det en andel som får mer alvorlige symptomer, og noen som dør, dessverre.

På spørsmål om det kan være en utfordring at mange får milde symptomer, fordi dette kan gjøre at sykdommen sprer seg mer ubemerket, svarer Vold bekreftende.

– Det stemmer veldig godt. Det er en av årsakene til at vi ikke har veldig gode tall på hvor mange som blir alvorlig syke, og hvor mange som dør av denne sykdommen. Vi har store mørketall. Om man får lette symptomer, er det jo ikke nødvendigvis slik at man går til legen, men vi er interessert i oppdage dem med milde symptomer også.

110 i karantene ved Øyeavdelingen

Legen som er koronasmittet sier han merket de første symptomene natt til tirsdag, og hostet litt og var litt tett i nesen, etter å ha vært på ferietur til Italia.

Han tok kontakt med infeksjonsbakvakten, som mente det ikke var grunn til testing, ettersom han ikke hadde vært i et utsatt område.

Fem ansattte, inkludert legen, har nå testet positivt for viruset.

110 ansatte ved avdelingen har nå fått beskjed om å være i karantene opplyser sykehuset på sine hjemmesider mandag. Avdelingen har totalt 311 ansatte.

– Jeg er lei meg for dette. Jeg prøvde å gjøre alt jeg kunne for å bli testet tidlig og unngå eventuell smitte, sier legen til NRK.

– Helsedugnad

Vold i FHI sier det nå er viktig å overholde de generelle smittevernrådene: God håndhygiene, gode hostevaner, og å holde seg hjemme om man er syk.

– Men det høre voldsomt ut om folk skal ta kontakt med legen for «den minste ting»?

– Rådet er at hvis man har vært i utbruddsområdene, og har lette symptomer, så skal man kontakte legen. Det gjelder altså også om man bare har lette symptomer. Vi har ikke oppfordret alle som bare har forkjølelse, men ikke har vært i utsatte områder, til å kontakte legen, men generelt oppfordrer vi til høyere årvåkenhet, og lavere tersker for å holde seg hjemme.

Bjørn Guldvog, helsedirektør

Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer nå alle nordmenn til å bli med det han kaller en helsedugnad.

– Hvis du har feber, snufser, hoster og harker skal du være hjemme. Du må vaske hendene ofte, og du må hoste enten i et papirlommetørkle du kan kaste etterpå eller i albuekroken, sier Guldvog.

FHI sier den nåværende smittespredningen ikke er uventet. Folkehelseinstituttet skiller mellom tilfeller der man kjenner hele smittekjeden, og tilfeller der man ikke gjør det.

Line Vold, avdelingsdirektør, smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet

Line Vold, avdelingsdirektør, smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet, sier de har god kontroll på smittespredningen.

Nytt tilfelle i Stavanger

Ett av de nye seks nye tilfellene som er bekreftet det siste døgnet er i Stavanger, bekrefter kommunen.

Vedkommende har lette symptomer og er i hjemmekarantene. Personen kom fra ferie i Nord-Italia lørdag, og ble testet ved Stavanger legevakt samme dag.

Siden da har personen vært i hjemmekarantene med ektefelle og barn.

12 av de 24 tilfellene på landsbasis er i Østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus. Ni av tilfellene er i Vestland fylke, to i Agder og én i Tromsø.

Advarer mot falsk helsepersonell

Verdal kommune har fått meldinger om personer som oppgir å være helsepersonell fra kommunen – og som har bedt om å få komme inn hos folk for å teste dem for koronasmitte.

Foto: Skjermdump / Verdal kommune

– Trist

Mandag går flere kommuner ut med advarsler, etter at eldre har opplevd å få falske legeteam som utgir seg for å være korona-testere på døra.

Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI sier det aldri vil være aktuelt for FHI å gjennomføre hjemmebesøk, og sier det er «trist» å høre om slike meldinger. Hun advarer samtidig mot at det spres falske nyheter om koronaviruset.

Helsedirektoratet har meldt at større arrangementer den kommende tiden kan bli avlyst som følge av koronasmitte. Vold i FHI sier det vil være opp til lokalt helsepersonell og kommuneoverlegen å vurdere avlysning i hvert enkelt tilfelle.

Søndag ble det innført nye karanteneregler for helsepersonell over landet. De nye reglene innebærer blant annet at helsepersonell skal i karantene i 14 dager etter å ha vært på reise i områder med vedvarende spredning av koronavirus, uavhengig av om de har symptomer på smitte.

I tillegg til de 25 som er bekreftet smittet, sitter også en norsk student i karantene i Italia etter å ha testet positivt for koronasmitte.

AKTUELT NÅ