Hopp til innhold

Vil ikke avlyse skifesten i Holmenkollen

Helsedirektoratet vil ikke gripe inn og avlyse større idrettsarrangement den nærmeste tiden som følge av koronasmitte. Verdenscupen i skiskyting i Tsjekkia denne uken går for tomme tribuner.

Tremila i Kollen

KAN BLI AVLYST: Mange heiet langs løypa i Kollen 2018. I år står skiløpet i fare for å bli avlyst.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Bjørn Guldvog er direktør i Helsedirektoratet.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

– Vi mener det vil være et for omfattende inngrep, og at det ikke står i forhold til gevinstene, å tilrå at vi skal hindre å gjennomføre disse arrangementene på det nåværende tidspunktet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på Dagsnytt 18 i kveld.

Han utelukker imidlertid ikke at staten kan komme til å gripe inn på et seinere tidspunkt:

– Dette vurderer vi løpende, og vi har hatt en gjennomgang av det i det som kalles beredskapsutvalget for biologiske hendelser i dag, sier Guldvog.

25 personer i Norge er bekreftet smittet av koronaviruset covic-19. Søndag kveld innførte Helsedirektoratet nye regler for helsepersonell.

Nå vurderer Helsedirektoratet også andre tiltak. Blant annet for sektorer hvor folk møtes tett.

Lar kommunene bestemme

Guldvog sier det er opp til arrangørene og kommunene å beslutte om det er forsvarlig å gjennomføre store arrangementer.

– Vi ber arrangørene orientere seg og samarbeide godt med den kommunale helsetjenesten og naturligvis bruke alle de rådene som ligger på Folkehelseinstituttets hjemmesider. Så har kommuneoverlegen eller smittevernlegen i kommunen et ansvar for å gjøre lokale vurderinger, sier Guldvog.

– Så det er ikke farlig å gå på store arrangementer?

– Smittepresset i befolkningen nå er ekstremt lavt i Norge, så det er nok en veldig, veldig lav risiko.

Han legger til at smitterisikoen også vil være til stede mange andre steder i samfunnet der mange mennesker er tett samlet, som for eksempel på T-banen, busser og flyplasser.

– Det viktige da er vi alle bidrar til ikke å utsette andre for risiko ved at dersom vi har feber, snufser og hoster, så holder vi oss borte, sier Guldvog.

Kollen venter det går som normalt

Pressesjef Ola Tangen i Holmenkollen skifestival sa tidligere i dag til NRK at arrangøren venter at arrangementet går som normalt.

Snøkanonene går for fullt, nå som kulden er tilbake

HOLMENKOLLEN: Arrangement står i fare for å bli avlyst, ifølge Helsedirektoratet.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Vi har vært i dialog med Folkehelseinstituttet, leger, medisinsk personell i Skiforbundet og i skiskytterforbundet. Vi forholder oss til de fakta, råd og informasjonen som Folkehelseinstituttet gir knyttet til det (journ.anm. Koronasmitte).

Så arrangementet skal gå som planlagt?

– Det skal det.

Hva vil skje hvis FHI anbefaler å avlyse arrangementet?

– Vi forholder oss til de rådene som FHI gir. Det får vi ta når den tid kommer, sier Lie.

Ifølge smittevernloven kan ikke arrangørene selv bestemme dersom det blir vedtatt å avlyse arrangementer.

§ 4-1: «Ved et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom og når det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt for å motvirke overføring av sykdommen, kan Helsedirektoratet treffe vedtak som nevnt i første ledd for hele landet eller for deler av landet.»

Mandag ettermiddag sendte Holmenkollen Skifestival ut en pressemelding om at det ikke foreligger noen konkrete planer om å avlyse arrangementer i Holmenkollen, ifølge Helsedirektoratet.

– Helsedirektoratet vil være tydelige på at det ikke foreligger noen konkrete planer om å avlyse arrangementet i Holmenkollen, men vi monitorer situasjonen og har en god dialog, står det i pressemeldingen.

«Holmenkollen skifestival oppfordrer publikum til å følge Folkehelseinstituttets vaner som forebygger smitte. I anlegget følges de rutinene man har hatt tidligere med oppfordring til bruk av antibac (som er tilgjengelig flere steder i arenaen), god håndhygiene, samt rengjøring av offentlige områder».

– Norges Skiforbund følger utviklingen av Koronaviruset COVID-19 nøye og baserer seg på løpende informasjon, risikovurdering og anbefalinger som gis fra norske helsemyndigheter via Folkehelseinstituttet. Slik situasjonen er per i dag 2. mars kan vi ikke se at FHI sine anbefalinger tilsier at arrangementene som skal foregå denne uken må avlyses, sier medisinsk ansvarlig i Norges Skiforbund, Ola Rønsen.

Konkurrerer for tomme tribuner

Verdenscuprennene i skiskyting i tsjekkiske Nove Mesto denne uken er besluttet gjennomført for tomme tribuner som følge av virusutbruddet. Ifølge den franske storavisen L'Equipe kunngjorde Tsjekkias statsminister Andrej Babis beslutningen mandag.

Det var ventet rundt 100.000 tilskuere til verdenscuprennene i Nove Mesto. Tsjekkiske myndigheter opplyser at det vil bli vurdert ytterligere tiltak rundt lignende arrangementer i dagene som kommer.

Skiskytterrennene i Nove Mesto innledes med sprint for kvinner torsdag. Fredag er det sprint for menn, før det skal gås henholdsvis stafetter og fellesstarter lørdag og søndag.

Også det tradisjonsrike Engadin Skimarathon, som inkluderer fem ulike skirenn fra 29. februar til 8. mars, er avlyst. Ifølge arrangøren skulle over 17.000 skiløpere deltatt.

Bergen Filharmoniske Orkester utsetter en planlagt konsertturné til Sør-Korea og Kina på grunn av koronaviruset.

Bergen kommune, Bergen Næringsråd og Universitetet i Bergen utsetter også sin planlagte delegasjonsreise til Kina i slutten av juni.

Østlandet, Bergen og Tromsø

Så langt er det 25 koronasmittede i Norge.

12 av tilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Ni av tilfellene er i Vestland, to i Agder, ett i Rogaland og ett i Tromsø.

Ullevål sykehus har fått kritikk etter at en lege som meldte fra om symptomer fikk beskjed om å komme på jobb på tirsdag.

Symptomene ble ikke vurdert som alvorlige nok til at vedkommende skulle holde testes og holde seg hjemme.

Dette var sannsynligvis kilden til at fem ansatte på sykehuset nå er smittet.

Aktuelt for andre sektorer

– Vi har hatt noen tilfeller med spredning av virussykdommen. Det vi er opptatt av, er at vi er i en tidlig fase. Fremdeles kan vi begrense spredningen, og det er viktig, sa Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet til NRK tidligere i dag.

Søndag ble det klart at alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus, skal være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst.

Hvorfor ble ikke tiltakene for helsepersonell satt inn tidligere? Mange bedrifter hadde strengere regelverk enn helsetjenesten?

– Ja, det er riktig. Det er av tiltakene som har vært vurdert. Hvis man hadde fulgt rådene veldig strengt, kunne det blitt brukt (altså hjemmekarantene). Men når det ikke skjedde, så tenkte vi: Her må vi i hvert fall gjøre det helt tydelig.

Helsedirektoratet sier reglene som helsevesenet nå følger kan bli utvidet til å gjelder andre sektorer.

– Det vil vi drøfte i løpet av dagen, sier Lie.

AKTUELT NÅ