- Tar ikke forskning på alvor

Regjeringen dropper stortingsmeldingen om rekruttering av forskere. Odd Einar Dørum mener SV har tapt saken.

Tora Aasland
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dette viser at de ikke tar den prekære mangelen på forskere ved norske universiteter og høyskoler på alvor, sier Venstres Odd Einar Dørum.

- Regjeringen har i grunn verken hjerte eller vilje til å prioritere det norsk forskning trenger. Det virker som om dette er noe en puffer foran seg og ikke tar på alvor, sier Dørum til NRK.

- Omfattende omtale

Forskningsminister Tora Aasland bedyrer at hun tar forskning alvorlig. Likevel blir det ingenting av den lovte stortingsmeldingen om rekruttering av forskere.

- Det som jeg kan garantere, er at rekrutteringssaken får en omfattende omtale i det statsbudsjettet som blir lagt fram til høsten, sier Aasland.

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dette er langt fra godt nok, mener Dørum. Norges samlede kunnskapsbank vil bli kraftig utarmet om noen få år. Over 40 prosent av alle vitenskapsfolk er pensjonister om ti år. Samtidig velger stadig flere nyutdannede privat sektor. Da kan det bli tynt i rekkene.

- SV har tapt saken

Satsingen på rekrutteringen av forskere regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen er en flopp. SV har tapt saken i regjeringen, mener Dørum.

Ingen andre land i Norden satser så lite på forskning som Norge. Dette blir lagt merke til og det er pinlig sier Dørum.

- Det må jo oppfattes ute, rike som vi er på penger som vi høster fra olje og gass, at vi ikke satser på såkorn for framtida, sier Dørum til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger