Hopp til innhold

- Frp-velgere spriker mer enn andre

I NRKs Frp-undersøkelse har store deler av Frp-velgerne vist seg å være helt uenig med partiledelsen i store spørsmål. - Fremskrittspartiet samler velgere fra mange ulike kanter, sier valgforsker Bernt Aardal.

Siv Jensen
Foto: Thomas Andersen / Scanpix

Over halvparten av Frp-velgerne mener de som tjener mye, bør betale mer i skatt, og flertallet av Frp-velgerne er også uenig med partiledelsen i at Norge må gi tydeligere støtte til Israel.

Les: Frp-velgerne uenige med partiet

Les: Vil ha mer av "Rimi-Hagen"

- Frp samler flertallet av de misfornøyde

Og mens kritikere ynder å kalle Frp et misnøyeparti, viser NRKs Frp-undersøkelse at nesten 80 prosent av velgerne mener Norge er et godt land å bo i.

Les: Søker mann på 50+

Bernt Aardal, valgforsker

Bernt Aardal peker på at Frp samler velgere fra ulike kanter.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

- Selv om flertallet er fornøyd, er det likevel Frp som samler flertallet av de misfornøyde velgerne. Ofte får man et bilde av at det er et flertall av både Frp-velgere og velgere generelt, men det er jo ikke tilfellet, sier valgforsker og forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Bernt Aardal.

Sekulære velgere

Aardal mener Frp-velgernes syn på støtte til Israel er noe av det mest interessante ved NRKs undersøkelse.

- Vi har fått et bilde av at Frp nærmest har overtatt KrFs rolle når det gjelder støtte til Israel. Men det man glemmer, er at dette ikke er det typiske med Frp-velgerne. De er betydelig mer sekulære og kanskje ikke så interesserte i Israel-spørsmålet.

- Spriker Frps velgere mer i forhold til partiprogrammet enn andre partiers velgere?

- På enkelte områder spriker Frps velgere mer. Det har nok med det å gjøre at partiet samler velgere fra veldig mange ulike kanter, peker Aardal på.

- Da kan det være noen saker, som for eksempel innvandringspolitikk eller misnøye med helse- og sosialpolitikken, som drar velgere til partiet, men hvor man ikke nødvendigvis deler partiets synspunkter på andre områder.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger