NRK Meny
Normal

- Frp fråtser i vulgariteter

Klimapolitikken viser igjen hvorfor det er uaktuelt for Venstre å regjere sammen med Frp, sier Lars Sponheim.

Lars Sponheim på Venstres landsmøte
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

På Venstres landsmøte på Sundvolden i Buskerud i dag gikk Lars Sponheim nok en gang i strupen på Frp, og gjorde det klart at de to partiene ikke kan regjere sammen.

- Det er helt åpenbart. Vi har alltid visst at dette partiet ikke går i regjering med Frp på et politisk grunnlag. Vi tar Frp på alvor, men de er ikke forenlig med vår politikk, sier Sponheim.

Mindretallsregjering

Sponheim sa videre at det blir umulig å få til en regjering med alle opposisjonspartiene, og at det etter alt å dømme blir en mindretallsregjering.

- Venstre er et samarbeidsparti, nesten til det selvutslettende. Ingen skal tvile på at vi kan samarbeide med andre, sier Sponheim.

Et samarbeid med Frp kommer imidlertid ikke på tale, noe Sponheim bekreftet overfor NRK etter talen.

- Det er det bred enighet om i partiet. Vi er åpne for å samarbeide fra sak til sak, men kan ikke ta ansvar for Frp i en regjering, sier han til NRK.

Les også: Heller Ap enn Frp

- Fråtser i vulgariteter

Frps klimapolitikk er nok et eksempel på hvorfor Venstre ikke vil samarbeide med Frp, mener Sponheim.

Partiet mener at det er usikkert om klimaendringene bare er menneskeskapte, og ble utelatt fra klimaforhandlingene i januar, da regjeringspartiene ble enige med Høyre, KrF og Venstre.

Les: Slutt på oljefyring

- Frp fråtser i vulgariteter rundt klimaspørsmålet, sier Sponheim.

- Klimaforliket er vår bunnplanke for å gå videre. For andre var det det lengste de kunne strekke seg til, sier han.

Oppfordret til OL-boikott

Debatten har i det siste rast rundt en mulig boikott av OL i Kina, og statsminister Jens Stoltenberg gikk tidligere i uka ut og sa det var uaktuelt med en OL-boikott fra Norges side.

Les: Stoltenberg: - Boikott er ikke et tema

- Kina vil gjerne ha et vellykket OL, og det er et pressmiddel som hadde vært mulig å bruke. Så gir man fra seg det kortet. Det er feil Jens, det burde du gjort av hensyn til våre medborgere i Kina, sier Sponheim.

- Dette handler om å stille opp for menneskerettigheter og demokrati, og der har også Heiberg en skole å gå, sier Sponheim.

- AFP til alle

Den nye AFP-ordningen kan komme til å koste 100 milliarder kroner fram til 2050.

Les: Det blir ikke streik

Sponheim mener det var nødvendig med en pensjonsreform, men sier at Venstre måtte svelge en kamel ved at staten betaler.

- Bærekraften holder ikke lenger. Vi må få AFP for alle, og det skal venstre gå i bresjen for, sier Sponheim.

Han advarte samtidig mot nedgangstider i norsk økonomi.

- Alt tyder på at vi er nær et knekkpunkt i norsk økonomi. Vi har det fortsatt såpass bra at vi ikke ser krisen, og det får konsekvenser. Det er viktig å sette på bremsene i tide, vise moderasjon og ta vare på alt det gode vi har fått til, sier Sponheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger