Hopp til innhold

Det blir ikke streik

LO og NHO er kommet til enighet i lønnsoppgjøret etter å meklet på overtid siden midnatt. Etter å ha blitt enige om AFP-ordningen, endte forhandlingene på en ramme på 5,6 prosent lønnsøkning.

NHO-direktør Finn Bergesen jr., riksmeklingsmann Svein Longva og LO-leder Roar Flåthen

NHO-direktør Finn Bergesen jr. (f.v.), riksmeklingsmann Svein Longva og LO-leder Roar Flåthen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Dermed er streiken, som ville ha omfattet over 40.000 medlemmer av YS og LO, unngått.

Nett-TV: Avtalen i boks

Nett-TV: Magnus Takvam kommenterer lønnsoppgjøret

Hør: Politisk kvarter 2. april

LO får kravene sine igjennom

LO fikk langt på vei igjennom sine krav i lønnsoppgjøret. Det gis et tillegg til 62-åringene på rundt 10.000 kroner, som gjør at de ikke kommer spesielt dårligere ut enn med dagens ordning.

LO og NHO sendte sitt brev til regjeringen om hva partene var blitt enige om når det gjelder AFP-ordningen, ved 01-tiden i natt. Etter at regjeringen svarte på brevet, satt partene og arbeidet med finjusteringer fra 02-tiden.

Like før klokken 5 i morges kunne LO og NHO fortelle at de var kommet til enighet om en ny tariffavtale.

  • Det blir en lønnsøkning på 5,6 prosent. Dermed vil en arbeidstaker med 330.000 kroner i årslønn få rundt 19.000 kroner i tillegg. Det blir et generelt tillegg til alle på 2 kroner, og alle de lavtlønnede får i tillegg 3 kroner ekstra i timen fra 1. april i år.
  • Man vil etter fylte 62 år kunne ta ut AFP og samtidig ha inntekt ved siden av, uten å få avkorting i pensjonsutbetalingen.
  • Det vil gis et betydelig tillegg til 62-åringene, på rundt 10.000 kroner, som gjør at de ikke kommer spesielt dårligere ut enn med dagens ordning.
  • Levealdersjusteringen, altså at vi skal jobbe lenger fordi vi lever lenger, vil ikke tre i kraft umiddelbart, men innfases etterhvert. Den vil ikke slå ut for fullt før i 2025, og ikke i 2015 slik regjeringen opprinnelig ønsket.
  • Regjeringen tilbyr at store deler av AFP-ordningen skal finansieres av staten.

Longva har hatt i går kveld og i natt hatt jevnlig kontakt med både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

NRK kunne tirsdag melde at avstanden mellom LO og NHO var langt mindre enn det partene selv hadde gitt inntrykk av.

Betydelig prislapp

Om vi ser på AFP-biten, vil kostnaden faktisk kunne bli på hele 100 milliarder kroner om vi ser det i et tidsperspektiv fram til 2050.

Så mye vil det koste å koste å få på plass overgangsordningen fram til 2025 og det ekstra påslaget til 62-åringene på rundt 10.000 kroner når de går av, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Siden AFP-modellen vil få enorme konsekvenser for statsbudsjettet i fremtiden, ble tiden brukt godt for å få gjennomslag for kravene overfor regjeringen.

Enighet om innholdet i henvendelsen er en forutsetning for regjeringens bidrag. En slik henvendelse skjer i brevs form, og regjeringens svarer på samme måte.

Partene har hatt følere ute hvor langt regjeringen kan strekke seg når det gjelder AFP-regningen - før det formelle brevet ble sendt.

Lønnsøkning på 5,6 prosent

Når det så ut til at AFP-løsningen kom på plass, var det lønnsspørsmålet som gjensto.

Det pågikk forhandlinger om lønn de siste timene, og det endte med at oppgjøret fikk en ramme på 5,6 prosent.

Samtidig får oppgjøret en lavlønnsprofil, slik at de som tjener dårligst, skal få noe mer i tillegg enn andre.

Les: Her rammer streiken

Les: Lønnsoppgjør fra A til Å

Jens Stoltenberg og lederne for opposisjonspartiene
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Møtte opposisjonen

Statsminister Stoltenberg møtte tidlig tirsdag kveld lederne for opposisjonspartiene på Stortinget, Erna Solberg, Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten.

Stoltenberg sa at regjeringen fortsatt sto fast på hovedprinsippene i pensjonsforliket, nemlig at arbeidstakere skal kunne gå av ved 62 år, men at det skal lønne seg å jobbe lengre.

Les også: Statsministeren møtte LO og NHO