- Flere burde fått Tamiflu

Norske leger mener svineinfluensaen ville rammet Norge langt mildere dersom flere pasienter hadde fått behandling med tamiflu.

Tamiflu
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Det er store lagre med Tamiflu i Norge, men bare et fåtall av nesten halvannen milion doser har gått ut.

For at medisinen, som kan lette sykdomsforløpet hvis man får svineinfluensa, skal ha en effekt, må tablettene tas straks man får symptomer.

Les: Når skal du ringe legen?

Må nå pasientene raskt

- Vi er opptatt av å nå pasientene i disse dager for å unngå alvorlige komplikasjoner. Dersom pasientene får Tamiflu kan vi forebygge et alvorlig sykdomsforløp, sier Trine Jacobsen, fastlege ved Ullevålsveien legesenter.

Da svieinfluensaen kom til Norge oppfordret helsemydighetene folk til holde seg hjemme om de fikk symptomer. Den oppfordringen fastholder de i dag.

Helsemyndighetene står på sitt

- Jeg tror fortsatt det er viktig at folk holder seg hjemme. Formålet med det er at vi ikke skal smitte andre. For å bli undersøkt av lege har vi anbefalt at folk skal ringe til legen og gjøre en timeavtale. Det er nødvendig for de som tilhører risikogruppene. de bør undersøkes og få Tamiflu dersom de kommer tidlig nok til behandlling. For de andre kan en telefon til legekontoret være tilstrekkelig, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

Legene er uenige

Det rådet hadde fastlegene helst sett at Helsedirektoratet ikke kom med. Også pasienter utenfor risikogruppene har nytte av Tamiflu, mener de, men legene tror mange misforstår oppfordringen og holder seg hjemme så lenge av behandling med Tamiflu ikke har noen virkning.

- Jeg har eksempler på at jeg har kommet for seint inn i bildet, og at det har oppstått alvorlige komplikasjoner fordi behandlingen ikke har kommet raskt nok igang, sier fastlege Trine Jacobsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger