Hopp til innhold

- Dette legger press på påtalemakta

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten sier at justisminister Knut Storberget nå legger press på påtalemyndighetene.

Video Harald Stanghelle kommenterer Treholt-saken

Video: Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten: - Å fabrikkere bevis er som å legge en torpedo under rettsstaten.

I morges sa justisminister Knut Storberget (Ap) til NRK at regjeringen vurderer å åpne en granskning av metodene til de hemmelige tjenestene etter påstandene som har kommet fram i Treholt-saken.

Han sier også at de vil se på habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

- Departementet kan også gripe inn i dette, men først vil vi konsultere partene i saken, sier Storberget.

Samleside: Alt om Treholt-saken

- Som en byll det stikkes hull på

Arne Treholts koffert

Pengebeviset er viktig fordi det knytter et stort pengebeløp til et møte mellom Treholt og KGB.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Politisk redaktør Harald Stanghelle, som har fulgt Treholt-saken tett hele veien, sier til NRK at Storberget nå legger alvorlig press på påtalemyndigheten.

- Jeg tror de tar dette på største alvor, men når justisministeren så klart uttaler at dette skal og vil tas på alvor, så øker presset, sier Stanghelle.

Han sier at det er vanskelig å skulle gå god for de nye opplysningene som har kommet fram. Men han sier at opplysningene fra politispaneren Aftenposten snakket med har en sterk troverdighet fordi han vil snakke med Gjenopptakelseskommisjonen.

(Artikkelen fortsetter)

Video Storberget åpner for granskning av Treholt-saken

Video: Storberget åpner for granskning av Treholt-saken.

Stanghelle sammenligner rekken av avsløringer med en byll som det stikkes hull på.

- Vi vet ikke holdbarheten til det som kommer fram, men det vil ikke være overraskende om det kommer flere avsløringer de neste dagene.

- Pengebeviset er viktig

Arne Treholt på Ila landsfengsel

Arne Treholt på Ila landsfengsel. - Han er ingen forfulgt uskyldighet, sier Stanghelle.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Det at det har tatt 25 år før sentrale kilder forteller sin historie, kan ifølge Stanghelle skyldes at det innenfor de fleste yrker hersker en sterk korpsånd, og at dette i særlig grad gjelder overvåkingspolitiet.

- Mange på den tida var nok så overbevist om at Treholt var en storspion at han måtte stoppes for enhver pris, hvor hensikten helliget midlet.

- Hadde ikke aktoratet nok bevis til å få Treholt dømt om de ikke også skal ha måttet trikse med bevis?

- Jo, det hadde de. Men pengebeviset er så viktig fordi det knytter et stort pengebeløp til et møte mellom Treholt og KGB. Det er et viktig argument for at han må ha utlevert opplysninger som har hatt stor betydning for rikets sikkerhet. Pengene var en viktig indikasjon på at han var storspion.

- En torpedo under rettsstaten

Selv har Treholt nektet på at han utleverte denne typen opplysninger.

- For Treholt er ikke dette et spørsmål om at han vil bli fremstilt som en forfulgt uskyldighet, for det var han ikke. Men han vil ha rett i det han har hevdet - nemlig at han gikk over endel grenser, men var ingen storspion som skadet Norges sikkerhet.

- Hva blir det neste i saken?

- Det vet jeg ikke. Jeg var overbevist om at saken fikk sin slutt i desember i 2008, da Gjenopptakelseskommisjonen gikk gjennom saken med kritisk blikk, men sa nei til gjenopptaking. Nå tør jeg ikke spå lengre. Dersom det er fabrikkert bevis, så representerer dette den største rettsskandale i norsk historie. Å fabrikkere bevis er som å legge en torpedo under rettsstaten, sier han.

AKTUELT NÅ