Hopp til innhold

Påstått bevisjuks kan være foreldet

Hvis overvåkingspolitiet forfalsket bevis i Treholt-saken, kan forbrytelsen være foreldet. Arne Treholts advokat sier han nå konsentrerer seg om å få saken gjenåpnet.

Boka "Forfalskningen" og Treholts koffert

I boka «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken», påstår en tidligere ansatt i Politiets overvåkningstjeneste (POT) at bevis i spionasjesaken mot Arne Treholt ble forfalsket. En annen tidligere POT-tjenestemann snakket ut anonymt i Aftenposten lørdag, og kom med nye påstander om bevisforfalskning.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Strafferammen for å fabrikkere bevis eller forklare seg falskt er 21 års fengsel dersom forfalskningen fører til at noen dømmes til mer enn fem års fengsel, skriver Aftenposten.

Arne Treholt ble idømt en fengselsstraff på 20 år.

Harald Stabell under lanseringen av "Forfalskningen"

Ifølge Treholts forsvarer Harald Stabell er foreldelsesfristen 25 år i saker hvor strafferammen er 21 års fengsel.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken», som ble lansert 9. september, påstår forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Mæland at Politiets overvåkningstjeneste (POT) fabrikkerte et av bevisene mot Treholt.

Det såkalte «Pengebeviset» var et av de viktigste bevisene i spiondommen mot den tidligere byråsjefen i Utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Vil følge opp Treholt-saken
LES:
Alt om Treholt-saken

– Får komme etter hvert

Ifølge Treholts forsvarer Harald Stabell er foreldelsesfristen 25 år i saker hvor strafferammen er 21 års fengsel.

Dommen mot Arne Treholt i lagmannsretten falt sommeren 1985, altså for litt over 25 år siden.

– Vi konsenterer oss nå om gjenåpningsbegjæringen, så får andre ting komme etter hvert, sier Stabell til Aftenposten.

LES OGSÅ: Krever gjenåpning av Treholt-saken
LES OGSÅ: Gjenopptakelseskommisjonen avventer

Politimann vil stå frem

I boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» hevder forfatterne også at politiet aldri var i Treholts leilighet. En tidligere ansatt i Politiets overvåkningstjeneste (POT) uttaler seg anonymt , men sier han ikke vil stå frem i en eventuell gjenopptakelsessak.

Det vil en annen tidligere POT-tjenestemann, som snakket ut anonymt i Aftenposten lørdag. Den tidligere politimannen påstår også at bildebevisene var fabrikkerte.

I tillegg hevder han at POTs menn var i Treholts leilighet i Oslo, og at han selv var en av spanerne som holdt til i leiligheten over. Derfra overvåket de familien Treholt med kamera, med avansert videoovervåkningsutstyr installert av den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

LES OGSÅ: Tidligere spaner i POT: - Treholt-bevis var forfalsket
LES OGSÅ:
– Glad for at fleire står fram

Etterforskningslederen i Treholt-saken benekter at det er tuklet med bevis i saken.

Åpner for gransking

Justispolitikere både fra opposisjonen og regjeringspartiene vil kreve gransking av Treholt-saken hvis det viser seg å stemme at beviser er blitt fabrikkert.

– Hvis dette medfører riktighet, er det grufullt. Dette må vil til bunns i, sier Thor Lillehovde til Aftenposten.

Han sitter i justiskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. Også komitémedlemmene Hans Frode Asmyhr (Frp), Åse Michaelsen (Frp), Morten Ørsal Johansen (Frp), Jenny Klinge (Sp) og André Oktay Dahl (H) vil kreve gransking dersom det er riktig at det såkalte pengebeviset er forfalsket.

LES OGSÅ: Krever ny POT-gransking

– Hvis dette er sant, vil det svekke hele tilliten til norsk politi og påtalemyndighet. Det bør da gjøres en fullstendig gransking av de hemmelige tjenestene, sier Asmyhr.

(Saken fortsetter under bildet)

Andre Oktay Dahl og Hans Frode Asmyhr (montasje)

Høyres André Oktay Dahl (t.v.), Frps Hans Frode Asmyhr vil kreve gransking av Treholt-saken hvis det viser seg å stemme at beviser er blitt fabrikkert.

Foto: SCANPIX

Kan be om ny «Lund-kommisjon»

Dahl er spesielt kritisk til den påståtte bruken av videoovervåking.

– Hvis dette var måten man opererte på, frykter jeg at dette er noe som gjaldt flere. Da reiser man spørsmål om det er grunn til å se på mer av POTs historie.

Høyre-politikeren mener det kan være grunn til å nedsette en ny Lund-kommisjon, forutsatt at Gjenopptakelseskommisjonen først ser på Treholt-saken på nytt.

Per Sandberg

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, gir støtte til en granskning av hele saken hvis det viser seg at påstandene om forfalskede beviser stemmer.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Først vil han be justisminister Knut Storberget (Ap) redegjøre for om tilliten til de hemmelige tjenestene er svekket etter de siste avsløringene rundt Treholt-saken.

LES OGSÅ: Treholt: – Jeg er forbannet og oppgitt
LES OGSÅ: – Familien har betalt en høy pris

– Hvis dette stemmer, er det så anti-demokratisk at det nesten ikke går an å beskrive.

Dahl og Asmyhr påpeker at de ikke har tatt opp saken med sine stortingsgrupper.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, gir støtte til en granskning av hele saken hvis det viser seg at påstandene om forfalskede beviser stemmer.

– Da er det sannsynligvis flere som har visst om at det ble produsert bevis, og da er det klart at hele saken må granskes, sier Sandberg til NRK lørdag kveld.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger