Treholt: - Jeg er forbannet og oppgitt

Arne Treholt er sjokkert over de nye opplysningene som kommer fram etter at en tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) innømmer forfalsking av bevis.

Arne Treholt

Arne Treholt reagerer kraftig på at den private sfæren ble invadert da politiet spanet på ham og familien på 1980-tallet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I et intervju med Aftenposten sier en mann som hevder at han er en eks-politispaner at pengebeviset i saken mot Treholt var forfalsket. Han forteller også i intervjuet om hvordan politiet lyd- og videoovervåket leiligheten til Treholt og hans familie 24 timer i døgnet.

Arne Treholt på Ila landsfengsel

Treholt sier at han registrerer at ærlige og skikkelige politifolk nå føler et behov for å lette litt på samvittigheten, noe han er veldig glad for. Bildet er tatt i Ila landsfengsel

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Spaneren sier hat han i 25 år har holdt tett om hvordan overvåkingspolitiet skal ha fabrikkert bevis mot Arne Treholt for å få ham domfelt for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Spaneren sier at han er villig til å stå frem for gjenopptagelseskommisjonen og påtalemyndigheten for å forklare seg.

Via telefon fra Kypros sier Arne Treholt til NRK.no at han er forbannet og oppgitt over påstander om ulovlige metoder i forbindelse med spionjakten på ham.

Hør hele intervjuet her:

- Rene overgrep

- Her har det ikke vært tatt noe hensyn til privatlivets fred. Både familien min og jeg har blitt offer for en heksejakt hvor selv det å bruke videokamera inn på et soverom 24 timer i døgnet anses for å være et berettiget middel i kampen for å bevare rikets sikkerhet. Dette er rene overgrep som ikke har noe med rikets sikkerhet å gjøre.

Pengesedler fra Treholts koffert

Mannen som sier han er en tidligere politispaner, hevder at pengebeviset i saken mot Treholt var forfalsket.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

- Er det den type overvåking du reagerer mest på – eller påstander om at bevis mot deg er forfalsket.

- Selvfølgelig reagerer jeg på at den private sfæren, og ikke bare min blir invadert. Det må være usedvanlig vanskelig for min tidligere kone å forholde seg til det som nå er avdekket. Sønnen min har selvsagt den samme reaksjon. Men det er klart at dette ikke overskygger det forhold at det etter all sannsynlighet er fabrikkert bevis. Det reagerer jeg selvfølgelig også voldsomt på, sier Treholt, og legger til:

- Men når jeg betoner det andre er det fordi både jeg og de advokater som har jobbet med dette har visst – eller hatt en sterk mistanke om – de siste 25 år. Det kommer ikke som noen stor overraskelse på meg. Men jeg er veldig glad for at dette har blitt avdekket gjennom det glimrende arbeidet som forfatterne bak boka om disse forholdene har gjort, sier han.

Vil ikke kommentere

En av de pensjonerte politimennene, som har blitt beskyldt for fabrikkering av bevis i Treholt-saken, sier han ikke har lest saken i Aftenposten, men at han er kjent med innholdet.

– Jeg har ingen kommentarer, sier han til NRK.no

– Arne Treholt sier til NRK at han er forbannet over metodene som POT har brukt, og viser til at POT skal ha overvåket soverommet hans. Hva tenker du om det?

– Jeg har ingen kommentarer, sier han.

Statsadvokat Lasse Qvigstad

Jeg har tidligere satt sterke spørsmålstegn rundt førstestatsadvokat Lasse Qvigstad sin habilitet i denne sammenheng, sier Treholt.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

«Ærlige og skikkelige politifolk»

Treholt sier at han registrerer at ærlige og skikkelige politifolk nå føler et behov for å lette litt på samvittigheten, noe han er veldig glad for.

- Jeg håper det som nå skjer ikke fører til at politifolk settes i et spesielt uheldig lys. Jeg tror dette er et systemproblem i politiet. I de hemmelige tjenestene jobber det svært mange skikkelige og ordentlige mennesker som jeg hadde gleden av å bli kjent med i den tiden jeg satt på politihuset.

- Hva tenker du om at spaneren ikke har snakket tidligere om dette?

- Han gir selv uttrykk for at han kanskje har vært feig og tilbakeholdende. Men jeg tror ikke man skal undervurdere det voldsomme presset som ligger på enkeltindivider i lukkede institusjoner som dette med trusler om konsekvenser dersom man bryter taushetsplikten. Dette er det evige dilemma mellom systemets krav og de krav som hensynet til rettssikkerhet i et samfunn stiller.

- Vil flere fra POT stå fram, tror du?

- Jeg håper at de vil gjøre det. Jeg synes også at måten dette er behandlet på av min advokat Harald Stabell er mønstergyldig vet at det her gis sikkerhet for den enkeltes identitet. Opplysningene kommer fram, og gjenopptakelseskommisjonen vil kunne bedømme hvorvidt vedkommende er et troverdig og sannferdig vitne.

Mener Qvigstad kan være inhabil

Treholt har nylig sagt at han ikke vil ha saken opp for gjenopptakelseskommisjonen. Treholt sa at han ikke orket en ny runde i retten. Han vil i dag ikke svare på om han vil ha opp saken på nytt etter at de nye opplysningene har kommet fram i Aftenposten.

- Det vil jeg ikke si noe om nå. Vi får se hvilket utspill som påtalemyndighetene kommer med. Jeg har tidligere satt sterke spørsmålstegn rundt førstestatsadvokat Lasse Qvigstad sin habilitet i denne sammenheng, sier Treholt.

Qvigstad var en av aktorene i saken da Treholt ble dømt i 1985. Det er også Qvigstad som eventuelt vil begjære saken gjenopptatt fra påtalemyndigheten sin side.

- Det går ikke på mistillit til hans person, men at han i så sterk grad er forbundet med denne saken karrieremessig. Det er grunn til å stille spørsmål om hans hildethet ikke bør være bestemt av ham selv, men at justisdepartementet tar stilling til dette. Det vil bli stilt voldsomt mange spørsmål rundt en konklusjon i saken fra en tidligere aktor i saken, sier han.

Møter gjerne politispaneren

Politispaneren som Aftenposten har snakket med, sier at de blant annet måtte snøre på seg joggeskoene og følge etter Treholt på hans joggeturer.

- Straks vi så Treholt knyte på seg joggeskoene, gjorde vi det samme. Treholt var sprek og vi måtte følge ham tett for å sjekke om han møtte KGB-kontakter eller kanskje la fra seg en melding til oppdragsgivere på avtalt sted, sier han til Aftenposten.

Han sier at spanerne og Treholt nikket gjenkjennende, slik joggere gjør til hverandre, og at Treholt nok tenkte at de var vanlige mosjonister.

Spaneren sier at han gjerne vil møte Treholt igjen, dersom Treholt vil det selv.

- Hva tenker du om det?

- Vi har åpenbart løpt og jogget sammen mye i fortiden. Så dersom han holder seg i form, hadde det vært trivelig med en joggetur, sier Treholt og ler.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger