Hopp til innhold

Svarer på miljøkritikken: – Dette er ikke nært Lofoten

Bellona kalte regjeringens åpning av nye leteblokker et av tidenes største miljøsvik. Nå slår olje- og energidepartementet tilbake.

Petroblokker

Miljøorganisasjonen mener flere av blokkene er for nære de fredede havområdene i Lofoten og Vesterålen, og er bekymret for at det kan få store konsekvenser for miljø og dyreliv.

Bellona mener regjeringen har «omringet» Lofoten gjennom å tilby blokker som grenser inn mot områdene som i dag er fredet.

I olje- og energidepartementet er de ikke overrasket over at miljøbevegelsen reagerer, men departementet mener samtidig at Bellona bommer med sin kritikk.

– Dette er ikke nært Lofoten. Jeg ser at de påstår det er på grensen, men dette er åpnede områder, som et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak, sier politisk rådgiver Elnar Remi Holmen i olje- og energidepartementet.

Vil ha ny aktivitet

Det utlyses nå til sammen 56 leteblokker, som oljeselskapene kan søke om tilgang til. 24 av blokkene ligger i Norskehavet, mens 32 blokker ligger i Barentshavet.

Utvidelsen omfatter blokker ved Hansteen-feltet nord i Norskehavet, og områder ved funnene Castberg, Alta og Gohta i Barentshavet.

– Dette er arealer rundt eksisterende infrastruktur, hvor det har vært gjort funn tidligere. Dette er områder som vi ønsker å utlyse til industrien for å kunne opprettholde ny aktivitet for næringen i årene som ligger foran oss, sier Holmen.

Olje- og energiminister Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) mener nye leteområder er svært i dagens situasjon.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Avtale ligger i bunn

Han avviser samtidig at dette er et skritt i retning av konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen og understreker at avtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene fortsatt står ved lag. Der er områdene fredet fram til 2017.

Kritikken fra Bellona tar han med knusende ro.

– At man kaller det et svik får stå for Bellonas regning. Husk at vi har drevet på med denne industrien på norsk sokkel i over 50 år. Vi har blant de strengeste kravene til miljø, helse og sikkerhet på sokkel og det gjelder selvsagt også for disse områdene.

For nært mener Bellona

Sigurd Enge

Sigurd Enge i Bellona står fast ved kritikken.

Foto: Bellona

Men i Bellona står de fast ved sine uttalelser, og mener de nye leteblokkene er for nært regjeringen nå krysser en grense.

Ifølge Enge vil utslipp og søl fra oljevirksomhet bli ført med havstrømmene inn i de sårbare havområdene, selv om virksomheten skjer sør for Lofoten.

– Hva er nært Lofoten?

– Så lenge blokkene som deles ut nå er helt inntil grensen for områdene som er fredet, er det så nært det går an, sier rådgiver Sigurd Enge i Bellona.