– Ille å stå på barrikadene uten nok kunnskap

LO kjemper sammen med Fremskrittspartiet om ja til konsekvensutredning for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Men Venstre tviholder på nei.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen synes den nordnorske befolkningen bør få ta del i oljeeventyret.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fremskrittspartiet og Høyre har en nær alliert i LO i kampen om å få til en konsekvensutredning for oljevirksomhet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten.

Arbeiderpartiet skal senere gi sitt endelige standpunkt i denne saken som vekker stor debatt og strid. LO-leder Gerd Kristiansen mener Stortinget bør si ja til en slik utredning.

– Vi mener det er kjempeviktig for næringen, særlig nå i den bølgedalen vi er nede i. Er det noe næringen ber om er det forutsigbarhet og langsiktighet.

– Snakker du på vegne av deg selv eller LO?

– Jeg snakker på vegne av LO. Dette ligger befestet i LO sitt handlingsprogram som ble vedtatt på kongressen for tre år siden.

– Blitt en symbolsak

Kristiansen understreker at LO ikke har sagt at man skal åpne, men at det skal konsekvensutredes.

– Så skal vi på grunnlag av de kunnskapene bestemme oss for hvorvidt vi skal utvinne eller ikke.

Gerd Kristiansen er medlem av Arbeiderpartiet, og på årsmøtet til Troms Ap kan denne saken komme opp.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil være forsiktig med å love sysselsettingseffekt av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Bo Oftedahl Lothe og Gabriel Økland Retallack / NRK

– Det er blitt en symbolsak. Jeg synes det er ganske ille at man står på barrikadene uten å ha kunnskaper nok, og si at her skal vi ikke konsekvensutrede engang. Det er forferdelig galt for den nordnorske befolkningen at man ikke skal få mulighet til å ta del i det eventyret som man sørpå har fått lov til.

Vil være forsiktig med løfter

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er svært glad for det lange engasjementet som LO har vist for olje- og gassindustrien generelt.

– Men selvfølgelig også for engasjementet for å få gjennomført konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg er glad for at Gerd velger å bruke dagen i dag for å gjenta det budskapet, sier Lien.

– Synes du at oljeselskapene fortsatt bør reise rundt å love tusenvis av arbeidsplasser dersom det blir olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

– Det er allerede tusenvis av oljearbeidsplasser i Nord-Norge, men å love sysselsettingseffekt av et enkelt område før man har en ordentlig forståelse av energiressursene som er til stede, det vil jeg være forsiktig med.

Holder fast på et nei

Ola Elvestuen

Venstres Ola Elvestuen sier at naturverdiene i Lofoten, Vesterålen og Senja fortsatt er like viktige.

Foto: Olav Juven / NRK

Partiet Venstre var med i denne stortingsperioden å forhindre at det ble åpnet for konsekvensutredning.

Ola Elvestuen i Venstre holder fast på et nei til at det bør åpnes for det etter stortingsvalget neste år.

– Det er en like viktig sak inn i den perioden som kommer som det har vært. Naturverdiene er like viktige, og for Venstre kommer det til å ha samme betydning i ny valgkamp.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se ukens siste Nordnytt med Turi Enoksen