NRK Meny
Normal

Venstre nekter å støtte olje-Høyre

Dersom Høyre vil ha oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, må de finne seg noen andre å samarbeide med enn Venstre, varsler Venstre-leder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande holder tale under Venstres landsstyremøte

ADVARER SOLBERG: Venstre-leder Trine Skei Grande holdt lørdag tale under Venstres landsstyremøte. Hun gjør det klart at Høyre må se seg om etter støtte fra andre enn Venstre dersom de vil gjennomføre konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I 2013 ble samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti i 2013 ble enige om at det ikke skulle bli en konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Denne uken har imidlertid debatten blusset opp igjen.

Erna Solberg vil ha omkamp

Torsdag sa nemlig statsminister og Høyre-leder Erna Solberg at i neste stortingsperiode er ballen i spill igjen – og da vil Høyre gå inn for en slik konsekvensutredning.

– Denne regjeringen har en avtale for denne perioden om at man ikke skal åpne Lofoten og Vesterålen. Jeg spekulerer ikke i hva en regjering gjør etterpå, men Høyre kommer nok fortsatt til å gå til valg på at vi skal åpne Lofoten og Vesterålen, sier Solberg.

– Må sikre flertall med andre enn Venstre

Da blir ikke Venstre med som støtteparti, varsler Venstre-lederen.

– Jeg tror Erna Solberg vet veldig godt hvor viktig dette er for Venstre, sier Trine Skei Grande til NRK.

– Hun satt i rommet da vi forhandlet frem samarbeidsavtalen, så at dette var blant de viktigste punktene for Venstre, er hun klar over. Så jeg tror hun vet at hun må sikre seg flertall med andre hvis hun mener at dette er noe hun skal gjennomføre.

Etter nedgangen i oljebransjen, ser bildet annerledes ut i dag enn i 2013.

Ifølge oljenæringen er 38.000 arbeidsplasser borte, og ytterligere 12.000 kan forsvinne frem mot neste stortingsvalg. Presset om nye arbeidsplasser øker.

Trine Skei Grande mener likevel det er realistisk at Venstre skal stå imot Høyres ønske om å åpne områdene.

– Når det gjelder arbeidsplassene som skal skapes fremover, så er nok fiskeriressursene i Lofoten er mye større del av det enn en oljeboring der ville ha vært, sier hun.

I går sa LO-leder Gerd Kristiansen at LO vil kjempe for å åpne opp for konsekvensutredning for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger