Hopp til innhold

Eksportbedrift vurderer å flytte ut produsjonen til Seattle

Solide bedrifter havner i knestående på grunn av den sterke krona. Resultatet kan bli utflagging, men også lavere rente. – Økonomien er svekket med 20 prosent, sier direktør.

Rapp Bodø

Adm.dir. i Rapp Hydema i Bodø, Inge Henning Andersen, vurderer å flytte deler av produksjonen til Seattle.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Jeg vurderer å flytte deler av vår produksjon til avdelingen i Seattle, sier administrerende direktør Inge Henning Andersen i Rapp Hydema i Bodø.

Ned 20 prosent

Bodø-bedriften er en av verdens ledende produsenter av vinsjer til fiskefartøy og forskningsskip. Nå rammes de hardt på pengepungen.

– Vår økonomi er svekket med 20 prosent, som er hele overskuddet vårt. Skal vi være ansvarlige, må vi vurdere om vi skal flytte til land med lavere kostnader, sier Andersen.

Eksportfylke

Rapp Bodø

Montør Arild Lund i ferd med å montere ei vinsj.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Nordland er ett av Norges største eksportfylker. Metaller, laks og ørret, torsk og solceller eksporteres til markeder over hele verden, men nå slår krisen i verdensøkonomen inn over selv det mest bortgjemte oppdrettsanlegg.

Prisen på laks går ned, og en sliter med å bli kvitt fisken i markedet. Hos eksportfirmaet Polar Quality i Bodø i går, var en det ganske stille torsdag, i sterk kontrast til jubeldager bare for tre-fire måneder siden. Daglig leder Ole Kristian Kjellbakk skylder på den sterke kronen, og gruer seg til i dag.

Gruer seg

Fredag er den heftigste handledagen i laksemarket, Kjellbakk har ikke gode følelser for hva som kommer til å skje. – Vi har slitt de siste dagene, sier han.

– Nå må Norge senke renten, krever Kjellbakk.

Fordi Norge har en solid økonomi, strømmer investorer til Norge for å kjøpe den trygge norske valutaen. Haken er at norsk eksportindustri får betale i svekket konkurransekraft.

Sett ned prisen

Rapp Bodø

Zdravko Janicijevic er presisjonsdreier.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved handelshøgskolen i Bodø, har forsket på eksportnæringene i mange år, og han sier situasjonen kan bli alvorlig dersom Norge fortsetter å ha en sterk krone.

– På 20 måneder har eksportvarer fra Nordland blitt 15 prosent dyrere, sier han. – Bedriftene må sette ned prisen, ellers blir de for dyr.

Tar ikke sorgene på forskudd

Men montør Arild Lund på Rapp Hydema, tar ikke sorgene på forskudd. Han har vært ute en vinterdag flør. – I fjor ble vi permittert på grunn av krise. Jeg har vært her i mange år, og regner med å være i arbeid her i mange år til, sier han.