Hopp til innhold

NHO og LO krever rentepause

Næringslivet er bekymret for norske bedrifters konkurranseevne i den økonomiske turbulensen, og ber Norges Bank om å droppe renteøkningen.

Roar Flåthen og John G. Bernander

LO-leder Roar Flåthen og NHO-sjef John G. Bernander ber Norges Bank om å la renta ligge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Norges Bank holder rentemøte i dag, og det er varslet en renteøkning fra dagens nivå, som er på 2,25 prosent.

Les: – Kan få renteøkning om noen uker

Beskjeden fra LO, NHO og Norsk Industri er imidlertid klar: Det er ingen grunn til å heve rentene i dag.

– Vi må stabilisere situasjonen, og da er det i hvert fall ikke grunnlag for å sette opp renta. Vi har allerede en høyere rente i Norge enn i de fleste andre land, og det betyr at Norges Bank også må ha litt is i magen, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK.

I storm bør alle sitte rolig i båten, sier LO-sjefen.

– Det er jo virkningen av en renteøkning i forhold til kronekursen som nå er viktig, og hensyn til sysselsetting og eksportindustrien må telle mer enn andre argumenter for rentesituasjonen, sier Flåthen.

Les: Børsuroen fører til høyere lånerente

Sterk krone kan gjøre vondt verre

Stein Lier-Hansen.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Både LO og NHO krever rentepause fra sentralbanken. Den må i hvert fall ikke bidra til at eksportbedriftene får både sterkere krone og prispress mot seg på det turbulente verdensmarkedet, sier sjefen i Norsk Industri, Stein Lier Hansen.

– Det er viktig fordi at hvis vi får en høy rente nå, er det en veldig stor fare for at det blir spekulasjoner mot den norske krona. Da blir krona veldig sterk, og da vil arbeidsplasser gå tapt fordi alle som skal selge noe til utlandet vil tape betydelig konkurranseevne, sier Hansen.

– Situasjonen er nå veldig annerledes enn den analysen som kom før sommerferien. Vi er også i en situasjon hvor vi kan frykte at veldig mange land reduserer slike investeringer, og det betyr også at prisen på en del av de produktene og tjenestene vi selger til utlandet kan falle sterkt. Da vil en sterk norsk krone gjøre vondt verre, sier han.

Les: Sjeføkonom tror på nedgang, men ikke krise

– La renta ligge i ro

NHO-sjef John G. Bernander gjør oppmerksom på at vi også har en næringsmiddelindustri og et reiseliv å ta vare på, skal folk flest ha jobb etter nyttår.

NHO-sjef John G. Bernander

– La renta være, ber NHO-sjef John G. Bernander.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Vår innstendige anbefaling er at Norges Bank nå lar renta ligge i ro, sier Bernander.

Og i tillegg er det få, om noen andre grunner til å øke styringsrenten, for prisstigningen er lav og presset i arbeidsmarkedet er mindre, mener han.

– Det vi ser er at prisstigningen i Norge er lav. I første halvår har vi ikke større prisstigning enn 0,8 prosent. I tillegg er det slik at den sysselsettingsveksten som vi så i begynnelsen av året har flatet ut, så det er en høyst moderat vekst. Alle faktorer taler for at renta nå må ligge i ro, sier Bernander.

NHO presiserer at den generelle prisstigningen er på 1,4 prosent, og at den nevnte stigningen på 0,8 prosent gjelder for konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energivarer.

– Norges Bank for treig

Handelsbanken Capital Markets tror næringslivsorganisasjonene må skyte en lang pil etter sitt ønske om at rente blir holdt i ro.

De mener Norges Bank har et mønster ved å reagere tregt på kriser, og at det som skjer i verden nå ikke er nok til å få Norges Bank til å snu den varsla renteutviklingen.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, mener Norges Bank følger et mønster ved å reagere tregt på kriser.

Foto: NRK

De viser til at Norges Bank strammet til i 2008, til tross for at signaler om en global krise hadde begynt å melde seg. Også i 2001 unnlot Norges Bank å være med på rentekuttene som andre sentralbanker gjorde.

– Mønsteret synes klart, og hvis det blir brutt i dag, vil det være et tydelig signal om at sentralbanksjef Øystien Olsen ønsker å følge en annen retning i krisesituasjoner. Vi forventer imidlertid ikke det, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork ifølge DN.no.

Handelsbanken tror videre at om Norges Bank i dag gir uttrykk for at de vurderte å ikke heve renten, vil det være et signal om at rentebanen kan bli tatt ned.

– Det kan til og med være et signal om at det ikke kommer flere renteøkninger, skriver de.