Hopp til innhold

Stemmer nei til stor-Bodø

Det spøker for et stor-Bodø etter at innbyggerne i nok en kommune stemte nei til sammenslåing. I Gildeskål sier hele 85 prosent at de vil bestå som egen kommune.

Gården på Sandhornøy

Her i Gildeskål stemte 85 prosent nei til å slå seg sammen med Bodø

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg var overbevist om at det ville blir flertall for å være egen kommune, men jeg trodde ikke at så mange som 85 prosent ville stemme for dette, sier ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap), som har fulgt opptellingen lørdag formiddag.

Petter Jørgen Pedersen, ordfører Gildeskål

Ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap), er ikke overraska over at innbyggerne stemte for at Gildeskål skal bestå som egen kommune.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Resultatet av folkeavstemningen i Gildeskål viser at kun 15 prosent vil slå seg sammen med Bodø, mens resten altså vil bestå som egen kommune.Valgdeltagelsen var på 51,87%.

– Jeg og de aller fleste politikerne i Gildeskål har sagt at vi skal følge folkets råd. Når 85 prosent sier nei til sammenslåing, er rådet klart.

Dermed kan det for alvor spøke for et stor-Bodø.

– Jeg formoder at vi går ut av intensjonsavtalen på neste kommunestyremøte, sier ordfører Pedersen.

Intensjonsavtalen kan smuldre opp

Tidligere i vår var Gildeskål én av sju kommuner der ordførerne skrev under på en intensjonsavtale om å slå seg sammen. En kommune bestående av Værøy, Rødøy, Røst, Saltdal, Steigen, Gildeskål og Bodø vil bli landets nest største i areal på 6000 kvadratkilometer, kun slått av Kautokeino.

Med Gildeskål sitt nei, har to kommuner sagt tydelig fra at de vil bestå som egen kommune. I Saltdal stemte nærmere 90 prosent mot sammenslåing sist uke. Ordfører Rune Berg (Ap) sa til NRK etter folkeavstemningen at resultatet må respekteres.

– Det er et veldig tydelig signal. Det er helt klart at vi som politikere ikke kan overse et så klart signal fra innbyggerne når dette skal behandles politisk i formannskap og kommunestyre i juni.

Les også:

God økonomi og identitet

Ordfører i Gildeskål Petter Jørgen Pedersen sier de i dag samarbeider godt med Bodø og at den massive motstanden ikke er et uttrykk for noen redsel for å bli innlemmet i en større kommune.

– Jeg tror det har med at vi har en grei og ryddig økonomi. Vi trenger ikke å slå oss sammen av økonomiske årsaker. Det andre har med identitet og stolthet over egne kommune.

Av de sju kommunene som har underskrevet intensjonsavtalen om et stor-Bodø, skal Værøy og Røst avholde folkeavstmning 12.juni, mens innbyggere i Steigen sier sitt 13.juni.

I Bodø og Rødøy er det ikke lagt opp til folkeavstemning.

Stor-Salten