NRK Meny
Normal

Rungende nei i indre Salten: – Best å stå alene

Et overveldende flertall av de frammøtte i Sørfold, Fauske, Hamarøy og Saltdal sier nei til kommunesammenslåing. – Det er en stolthet i Saltdal. Folk vil stå alene, sier ordfører Rune Berg (Ap).

Rådgivende folkeavstemming om kommunereformen, Saltdal

Nær 90 prosent av saltdalingene som møtte opp i stemmelokalene i solsteiken søndag mener at kommunen skal bestå alene også i framtiden. Også i Fauske, Sørfold og ønsker flertallet at kommunen skal stå alene.

Foto: Frank Nygård / NRK

For Aud Mathiassen og Solveig Hansen var valget enkelt. Begge saltdalskvinnene stemte for å stå alene.

– Foreløpig mener jeg vi klarer oss godt alene, sier Aud Mathiassen.

Flere av de frammøtte syntes fire alternativ var litt vanskelig å forholde seg til. Spesielt når det på stemmeseddelen ikke ble opplyst hvilke kommuner alternativene besto av.

– Men er er genuint i mot gigantomanise – at alt skal være så stort. Så valget var enkelt, sier Solveig Hansen.

Nær 90 prosent av saltdalingene som møtte opp i stemmelokalene i solsteiken søndag mener at kommunen skal bestå alene også i framtiden.

– Et tydelig signal

– Det er et veldig tydelig signal. Det er helt klart at vi som politikere ikke kan overse et så klart signal fra innbyggerne når dette skal behandles politisk i formannskap og kommunestyre i juni, sier ordøfører Rune Berg (Ap).

Han tror årsaken til den store motstanden skyldes at drøftingsmøtene kommunene imellom ikke klarte å avklare viktige spørsmål som hvor de ulike servicefunksjonene bør ligge. I tillegg er det en stolthet i Saltdal. Folk vil være en egen kommune.

Oppmøteprosenten i Saltdal var på 49 prosent.

– Det er ikke så galt, godværet tatt i betraktning. Det er ihvertfall nok til at valgresultatet må tas på alvor.

Vil beholde kommunegrensene

I Sørfold kommune stemte 97,6 prosent av innbyggerne for å beholde kommunen slik den er under folkeavstemningen i går. Valgdeltakelsen i kommunen var på 63 prosent.

Vil stå på egne bein

Leder stemmestyret Fauske Kjell Setså

Leder stemmestyret Fauske Kjell Setså

Foto: Frank Nygård / NRK

I Fauske stemte 60,4 prosent av innbyggerne for å fortsatt være en egen kommune. Indre Salten-alternativet fikk 21,9 prosent av stemmene, mens Stor-Salten fikk 5,9 prosent av stemmene. Bodø og Fauske-alternativet fikk 11,5 prosent.

Tror storkommune kommer

Tre av fire av dem som deltok i folkeavstemningen i Hamarøy i går vil at kommunen skal stå alene også i framtiden. Samtidig deltok kun 37,4 prosent av innbyggerne i folkeavstemningen.

Ordfører Jan Folke Sandnes fra Høyre er ikke overrasket over signalet fra innbyggerne, men medgir at han er skuffet over at ikke flere deltok.

– Ut fra signalene vi fanget opp i folkemøtene er ikke resultatet uventet. Et så tydelig resultat blir viktig å ta med seg inn i kommunestyret.

Sandnes er skuffet over oppmøtet, men tror kommunen må ta noe av skylden selv.

– Det har vært litt dårlig informasjon. Vi kom for sent igang med dialogen med befolkningen. Det har nok vært avgjørende for den lave deltakelsen, tror ordføreren.

Personlig mener han at Hamarøy bør bli endel av en større kommune.

– Vi er prisgitt naboene våre. Før eller senere vil det komme en sammenslåing, tror han.

Sender direkte

Valglokale kommunesammenslåing Saltdal
Foto: Frank Nygård / NRK

Fra klokka 16.15 tar NRK Nordland sammen med Avisa Nordland temperaturen på folkeavstemningene i en direktesendt nettsending.

Det blir direkterapporter fra både Evenes og Rana, samtidig som aktuelle gjester kommer til studio i Bodø.

Politisk kommentator Stein Sneve i Avisa Nordland skal analysere og diskutere resultatene sammen med NRK Nordlands politiske kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

I studio kommer også Fremskrittpartiets Allan Ellingsen, Rødts varaordfører i Bodø, Synne Bjørbæk, samt førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø.