Hopp til innhold

– Vi knuser sparegrisen for å sikre storflyplass

Rana kommune blar opp 450 millioner kroner for å sikre at Polarsirkelen lufthavn bygges. Forutsetningen er at staten også øker sin andel.

Rådmann i Rana, Robert Pettersen

Rådmann i Rana, Robert Pettersen, sa på pressekonferansen mandag at kommunen slår hull på sparegrisen når de vil bruke ytterligere 150 millioner kroner på å bygge storflyplass.

Foto: Frank Nygård / NRK

Mandag kveld innkalte Rana kommune til pressekonferanse. Budskapet fra ordfører, varaordfører og rådmann var ikke til å misforstå. Kommunen vil gå inn med ytterligere 150 millioner kroner for å sikre byggestart av Polarsirkelen lufthavn allerede til høsten.

– Vi vil øke det kommunale bidraget vesentlig for å realisere storflyplassen, sier ordfører Geir Waage (Ap).

Fra før har kommunen forpliktet seg til å betale 300 millioner kroner. Forutsetningen for at kommunen blar opp, er at også staten går inn med 150 millioner kroner ekstra.

Den nye storflyplassen på Helgeland er beregnet til å koste drøye to milliarder kroner. Det er snart tre år siden statsminister Erna Solberg symbolsk satte spaden i jorda på Hauan, litt over ei mil øst for Mo i Rana.

Les også: Vil bygge flyplass for 1,7 milliarder – nå er det «bare» stortingets garanti som gjenstår

– Næringslivet kan ikke lenger bidra

Flyplassen er et spleiselag. Både Rana kommune (300 mill.), lokalt næringsliv (300 mill.) og staten (1,47 milliarder kroner) har forpliktet seg til å bidra.

Stortinget går inn for at flyplassen skal bygges, men vil ikke gi penger gjennom Nasjonal Transportplan før tidligst i 2024.

Men på pressekonferansen ble det klart at et koronarammet næringsliv ikke lenger har mulighet til å bidra med sin andel. Waage mener at kommunen og staten i stedet må ta næringslivet sin andel på 300 millioner kroner.

– Det er vanskelig å forvente bidrag fra næringslivet i den situasjonen vi er i nå, sier varaordfører Anita Solli (H).

– Knuser sparegrisen

Når Rana kommune vil øke sin andel til 450 millioner kroner, er sparepengene brukt opp.

– Vi tar ikke bare hull på sparegrisen, vi knuser sparegrisen for å realisere storflyplass, sier rådmann Robert Pettersen.

Rådmann i Rana, Robert Pettersen

Rådmann i Rana, Robert Pettersen, sa på pressekonferansen mandag at kommunen slår hull på sparegrisen når de vil bruke ytterligere 150 millioner kroner på å bygge storflyplass.

Foto: Frank Nygård / NRK

Pengene skal tas fra kommunens disposisjonsfond. Pettersen legger ikke skjul på at dette ikke er gunstig for kommuneøkonomien og gir økt risiko for drift og tjenestetilbud. Han anbefaler likevel finansieringen.

Tirsdag skal saken behandles av formannskapet.

Kan bli forsinket

Bygginga av flyplassen skulle etter planen komme i gang til høsten. I utgangspunktet var det private krefter som skulle bygge storflyplassen, men store utfordringer med regelverket, førte til at regjeringen i mars ba Avinor overta prosjektet.

I april sa Avinor at de ville bruke ett år på å gå gjennom planene for flyplassen på nytt.

At byggestarten nå kan bli utsatt, vil ikke Rana kommune finne seg i. Det er allerede inngått kontrakt med selskapene Hæhre Entreprenør AS og Peab Anlegg AS om oppstart i august.

Rådmann Robert Pettersen mener Avinor ikke trenger ett år på å kvalitetssikre prosjektet. Han sier det har vært en lang og grundig anbudskonkurranse.

– Jeg tenker at det er gjort et veldig godt arbeid som bør være tilstrekkelig for å få byggestart i år.

På spørsmål fra NRK om hvordan Samferdselsdepartementet stiller seg til kommunen sitt utspill, sier Pettersen at det har vært en god og utstrakt dialog over lang tid.

– Staten har utfordret privat næringsliv og Rana kommune med å bidra til ytterligere finansiering. Det er bakgrunnen for at hele denne saken kommer opp, sier Pettersen.

Ordfører Geir Waage sier at å bygge en storflyplass på Helgeland har stor betydning.

– Det finnes ikke noe prosjekt som vil sette fart på økonomien i så mange kommuner som flyplassbygging på Helgeland vil gjøre. Dette prosjektet vil føre til vekst og investeringer i Rana kommune, men også i veldig mange andre kommuner på Helgeland.

Hareide: – Viktig med tett dialog

Knut Arild Hareide sier i en kommentar til NRK at det lokale engasjementet over mange år har vært svært viktig for å drive fram dette prosjektet.

– Dette ønsker vi å ha med videre og det har derfor vært viktig for oss å ha tett dialog med Rana Kommune og PLU, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Men han lover foreløpig ingenting når det gjelder byggestart.

– Regjeringen har, for å sikre fremdrift, besluttet å gi byggingen av ny storflyplass på Helgeland i oppdrag til Avinor. Å forhandle fram en avtale om lokalt bidrag til ny flyplass, i tråd med Stortingets vedtak, vil være det første Avinor vil få i oppdrag å prioritere. Oppstart vil kunne skje etter at forprosjektet er oppdatert og det er gjennomført en ekstern kvalitetssikring.

Rådmann i Rana Robert Pettersen, ordfører Geir Waage, varaordfører Anita Solli

Rådmann i Rana Robert Pettersen, ordfører Geir Waage (Ap) og varaordfører Anita Solli (H) holdt mandag kveld pressekonferanse om bygginga av den planlagte storflyplassen i kommunen. Kommunen øker sin andel til 450 millioner kroner for å realisere prosjektet.

Foto: Frank Nygård / nrk